latinica  ћирилица
30/05/2023 |  10:39 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Kojić: Proglasiti nevažećom zahvalnicu Udruženju "Sedme muslimanske viteške brigade"

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila traži da se proglasi nevažećom zahvalnica Udruženju "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" iz Zenice i kazne odgovorni, rekao je predsjedik Skupštine ove organizacije Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je istakao da će, ukoliko se ova zahvalnica ne povuče i proglasi nevažećom, tražiti da Oružane snage BiH odlikuju i 27 žena iz radnog voda Bratunačke brigade, kojima je direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić nacrtao mete na čelo povezivajući ih sa nekakvim zločinom koje je umislio.

- Te žene su bile daktilografkinje, čistačice, kuvarice, žene koje su zbog svoje egzistencije bile primorane da rade kako bi zaradile koru hljeba - napomenuo je Kojić.

Kojić je rekao da su mnoge od njih bile udovice, majke poginulih srpskih sinova, te istakao da je među njima i Ivanka Rankić, majka čijeg sina su "monstrumi Nasera Orića ispekli".

- Te žene zaslužuju da budu odlikovane jer su pomagale svoj narod, ali i one koje su pobjegle od terora Nasera Orića u Srebrenici, gdje su bile mučene i silovane. Njima su ove žene pomogle - podsjetio je Kojić.

Prema njegovim riječima, nagrađivanjem Udruženja "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" daje se legitimitet i glorifikuju zločini koji su činjeni nad nemuslimanskim stanovništvom.

- To je vrlo opasno jer se na taj način pokušava mijenjati istorija i svaki ovakav pokušaj je pokazatelj da muslimani u BiH neće odustati od svojih namjera koje su proklamovane u Islamskoj deklaraciji - izjavio je Kojić.

Kojić je istakao da srpski predstavnici pitanje o tome ko je donio odluku o dodjeli priznanja Udruženju sedme muslimanske brigade iz Zenice ne treba da stave po strani dok god odgovorni za ovaj skandal ne budu sankcionisani.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH juče je odbila da primi k znanju informaciju ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, koji je rekao da nije donio nikakvu odluku o bilo kakvoj nagradi za takvu brigadu niti takvo udruženje, te negirao da postoji zahvalnica, a Kojić ga, kako kaže, demantuje i pokazuje javnosti činjenice.

Kojić je podsjetio da je Helez onda rekao da ne vidi ništa sporno u tome što je tako nešto urađeno jer, kako je rekao, i sama kasarna nosi takvo ime.

- Svi znamo šta je ta jedinica radila tokom rata. Više puta sam govorio da svi oni koji dijele ovakve nagrade, zahvalnice i odlikovanja bilo koje vrste takvim udruženjima i njihovim nadređenima, među kojima ima i zločinaca, ne žele mir u BiH - oni žele krvoproliće i siju i dalje mržnju - ocijenio je Kojić.