latinica  ћирилица
30/05/2023 |  11:06 ⇒ 13:05 | Autor: sputniknews.com

Moskva: Beograd ima pravo da vrati ograničen broj policajaca i vojnika na KiM

Beograd ima pravo da vrati ograničen broj svojih policajaca i vojnika na Kosovo i Metohiju, izjavio je ambasador Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- U svjetlu trenutne situacije na Kosovu i Metohiji bilo bi korisno podsjetiti da u skladu s Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN Beograd zadržava pravo da vrati ograničen broj svojih policajaca i vojnika u taj region - napisao je Uljanov na Telegramu.

U Zvečanu je juče došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa Srbima, koji su mirno protestovali zbog zauzimanja opštinskih prostorija od prištinskih predstavnika.

Pripadnici KFOR-a bili su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Kosovska policija u petak je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u vanrednom obraćanju javnosti da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da izazove krvoproliće u regionu, kao i da je Kurti jedini krivac za dešavanja na KiM.