latinica  ћирилица
30/05/2023 |  11:37 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Oslobađajuća presuda za zločine nad Srbima u Hrasnici nastavak lažiranja istorije (VIDEO)

Oslobađajuća presuda Suda BiH trojici bivših pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad Srbima u Hrasnici izazvala je brojna reagovanja u Srpskoj.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić očekuje da će počinioci zločina nad srpskim civilima Hrasnice u drugostepenoj presudi Suda BiH biti kažnjeni, a žrtve dobiti satisfakciju.

- Zbog istine, pravde i žrtava nije potrebno stati samo na tome, nego pravosuđe BiH treba da istraži i procesuira zločine u svih 211 logora i mjesta zatočenja Srba, koliko ih je bilo u Sarajevu tokom proteklog rata - izjavio je Ostojić.

Oslobađajuća presuda Suda BiH pokazuje svu nepravdu koja proizilazi iz odluka pravosuđa BiH - ocijenio je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.

Srpski narod je u potpuno neravnopravnom položaju u BiH, kaže Župljanin, i diskriminisan sa svih nivoa i od svih organa i organizacija izjavio je Župljanin Srni.

Župljanin je napomenuo da je neprihvatljiva višegodišnja praksa rada Tužilaštva i Suda BiH jer se ne podižu optužnice i ne procesuiraju oni koji su počinili ratne zločine nad Srbima, a i kada se procesuiraju - presude su oslobađajuće, kao što je i ovaj slučaj.

Oslobađajuća presuda Suda BiH pokazuje da neće biti pravde za srpske žrtve pred institucijama u BiH koje su trebale da predstavljaju pravdu i pravičnost, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Nuždić je istakao da je ovim nastavljena praksa rada pravosuđa BiH na štetu Srba, jer bi vijest bila da je neko osuđen za zločine nad Srbima, a ne oslobođen.

- Oslobađajuća presuda pokazuje da sudu nisu u interesu ni pravda, ni istina ni pravo, ocijenila je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Kako je moguće, kaže Živković Rajilić, da se oslobode ta trojica, kao i bezbroj drugih prije njih za zločine nad Srbima? To znači da je to politički sud koji sudi samo Srbima, dok niko ne odgovara za zločine nad Srbima.

Oslobađajuća presuda nastavak je kontinuiranog rada na lažiranju istorije, izjavio je Srni predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je ocijenio da je Sud BiH rak rana ovog društva, "karcinom koji će izjesti srpsko tijelo do krajnjih granica".

- Prestanak ratnih dejstava potpisan je u Dejtonu, ali ne i prestanak ubijanja Srba - ocijenio je Kojić.

Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH, rečeno je u Tužilaštvu.

Podsjećamo, Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio krivice Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva počinjen na području Hrasnice kod Sarajeva.