latinica  ћирилица
30/05/2023 |  11:37 | Autor: SRNA

Goganović pozvao na otkazivanje preleta američkih bombardera

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je na odustajanje od najavljenog niskog preleta američkih aviona bombardera, čime bi se pokazalo da su građani na prvom mjestu, a ne politika.
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović)

Goganović je rekao da neće prisustvovati nadgledanju niskog preleta dva "B-1B" lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD iznad Sarajeva jer nije dao saglasnost na ovu vrstu obuke, te pozvao na otkazivanje preleta američkih bombardera.

On je istakao da je Ministarstvo spoljnih poslova dalo odobrenje za obuku na osnovu zakona koji to jasno definiše u svojim članovima, a zatražilo je i saglasnost Ministarstva transporta i komunikacija i Ministarstva odbrane.

- Riječ je o ministarstvima na čijem su čelu kadrovi "trojke", tako da niko od predstavnika Republike Srpske nije dao saglasnost na današnju obuku. Ministarstvo odbrane dalo je odobrenje, bez moje saglasnosti, što još jednom pokazuje samovolju ministra Zukana Heleza - konstatovao je Goganović.

On smatra da današnja obuka izaziva nelagodnost u srpskom narodu, jer predstavnici Republike Srpske nisu dali saglasnost za nju.

- Ako se jedan od tri konstitutivna naroda osjećaju zabrinuto zbog ove obuke, to je dovoljan razlog za njeno privremeno otkazivanje, dok se ne postigne politički konsenzus - ocijenio je zamjenik ministra odbrane.

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B" izvršiće danas od 13.00 do 15.00 časova niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD uz upozorenje da su te letjelice "u stanju brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme".

Iz Ambasade su naveli da je bombarder "B-1B" lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD. Koji se koristi za višestruke misije i okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.