latinica  ћирилица
30/05/2023 |  12:18 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Foča: Likovna radionica privukla studente iz Indije i Italije

Na ostrvu Brioni kod Foče u toku je dvodnevna likovna radionica Centra za kulturu i informisanje u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti među kojima oni iz Indije i Italije, pod nadzorom akademskih slikara, uče osnovne elemente slikarske tehnike ulje na platnu.
Likovna radionica u Foči - Foto: SRNA
Likovna radionica u FočiFoto: SRNA

Akademski slikar Vladimir Milanović naveo je da su se ove godine fokusirali na slikanje uljanim bojama.

- Kandidati su različitih uzrasta, razlikuju se u stilu i po nivou talenta koji posjeduju, tako da će izložba biti bogata i raznolika sa dosta lijepih i neobičnih radova - rekao je Milanović.

Slikar Radmilo Marić kaže da slikarstvo govori univerzalnim vizuelnim jezikom, tako da su se i učesnici radionice iz Indije i Italije odlično uklopili.

- Talenata ima, a neki se prvi put susreću sa uljem, pa im objašnjavamo postupak - od posnog ka mrsnom. Ovo je odličan poduhvat i očekujemo da će se ove aktivnosti nastaviti - naveo je Marić.

Više studenata iz Indije rado se odazvalo likovnoj radionici, a jedna od njih, Јanšika Kambodž kaže da nema ljepšeg načina da se iskoristi ono malo slobodnog vremena u pauzama između predavanja i spremanja ispita.

- Organizacija umjetničke radionice je zaista dobra. Na fakultetu sve vrijeme učimo i ovo nam veoma dobro dođe da odmorimo i predahnemo od napornog učenja. Ovo mjesto je prelijepo, profesori koji nam pokazuju kako da slikamo su odlični - rekla je mlada Indijka.

Ona je dodala da joj se mnogo sviđa fočanska priroda, posebno planine, rijeke i čist vazduh.

Učenik šestog razreda Osnovne škole "Veselin Masleša" Luka Rašević kaže da je naučio mnogo o slikanju, da voli slikarstvo i da se opušta dok slika.

Katarina Bilinac, učenica sedmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava", koja je slikala vazu sa cvijećem i zeca, rekla je da voli da slika i da je mnogo naučila od profesora.

Broj učesnika bio je ograničen, a interesovanje je bilo veliko, pa organizatori najavljuju da će slične radionice organizovati i tokom ljeta, kada će svi oni koji ovaj put nisu mogli biti uključeni imati priliku da iskažu svoj slikarski talenat.

Likovnu radionicu drugu godinu zaredom organizovao je Centar za kulturu i informisanje u saradnji sa Likovnim udruženjem "Ton" iz Foče, a uz Misiju OEBS-a u BiH, ove godine pomogao je i Kazneno-popravni zavod omogućivši održavanje radionice u prelijepom prirodnom ambijentu svog turističkog kompleksa na riječnom ostrvu.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Slavica Filipović podsjetila je da su prvu likovnu radionicu organizovali prošle godine ispred Hrama Svetog Save i u parku Aladža uz pomoć akademskog slikara Danila Ivanovića, Fočaka koji živi i radi u Oslu.

Filipovićeva kaže da su ove godine izabrali ostrvo Brione, prelijep prirodni ambijent gdje stvaraoci imaju priliku da se izraze najbolje što znaju.

- Centar za kulturu i informisanje dobro sarađuje sa Medicinskim fakultetom, pa u akciji učestvuju i strani studenti. Zadatak nam je kada se radovi završe da organizujemo izložbu ove godine u Centru za kulturu i informisanje - rekla je Filipovićeva.

Ona je zahvalila Kazneno-popravnom zavodu što je omogućio da se likovna radionica održi na ostrvu Brioni, kao i Misiji OEBS-a u BiH, koja je snosila troškove nabavke slikarskog materijala.

Likovna radionica završava se danas.