latinica  ћирилица
30/05/2023 |  12:54 ⇒ 14:12 | Autor: TANЈUG

Vučić ambasadorima Rusije i Kine predao važan dokaz o situaciji na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandar Bocan-Harčenkom o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, obavijestio ga o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smjeru.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Vučić je predao ambasadorima Rusije i Kine hronologiju jučerašnjih događaja u Zvečanu, kada su snage Kfora i takozvane kosovske policije intervenisale protiv okupljenih Srba.

Dodao je da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u cijelom regionu, zbog čega je zahtijevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbjednost Srba na KiM, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Vučić je obavijestio ruskog ambasadora o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i kako je istakao, podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smjeru.

Vučić sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Vučić se sastao sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbjednost na KiM - napisao je Vučić poslije sastanka sa Čen Bo.

Vučić ambasadorima Kvinte: Nadam se da ćete uspjeti da urazumite Kurtija

U saopštenju koje je Služba za saradnju s medijima Vučića proslijedila medijima, navodi se da je Vučić izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da "jedan dio međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posljedicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)