latinica  ћирилица
30/05/2023 |  13:08 ⇒ 13:10 | Autor: sputniknews.com

Moskva o situaciji na KiM: Kfor postao izvor nepotrebnog nasilja

Rusija poziva Zapad da prestane da prebacuje odgovornost za eskalaciju na KiM na Srbe, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Pozivamo Zapad da konačno priguši svoju lažljivu propagandu, da prestane da prebacuje odgovornost za incidente na Kosovu na Srbe koji su dovedeni do očajanja, koji mirno, bez oružja u rukama pokušavaju da odbrane svoja zakonita prava i slobode. Ovo je slučaj kada je, u potrazi za krivcima, posrednicima iz SAD i EU bolje da smognu snage i da se pogledaju u ogledalo - saopštila je Zaharova.

Kako je dodala, Kfor je postao izvor nasilja.

- Ispostavilo se da NATO 'mirovnjaci' Kfora nisu dorasli za kriznu situacija u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koja je u potpunosti mogla da se riješi mirno kompromisom. Ne samo da su pokazali svoj neprofesionalizam, nego su postali izvor nepotrebnog nasilja i faktor eskalacije - poručila je Zaharova.

Rusija poziva Zapad da ne provocira Beograd, nego da utiče na Aljbina Kurtija, dodala je ona.

- Nije teško uticati na 'premijera' Kurtija i njegovo okruženje – dovoljno je upotrebiti polugu 'sankcija' koju toliko vole SAD i EU, ali ovaj put – opravdano. I ne provocirati Beograd koji je bio primoran da podigne borbenu gotovost vojske na najviši nivo i da je povuče na administrativnu liniju sa Kosovom, rizikujući da ponovo bude optužen za 'eskalaciju' - navodi Zaharova.

Kako je dodala, u aktuelnoj situaciji potrebni su odlučni koraci usmjereni na deeskalaciju, a ne polumjere poput ideje Amerikanaca da novopečene 'gradonačelnike' na neko vrijeme 'presele' iz opštinskih zgrada u druge objekte.

- Zadatak broj jedan i dalje je formiranje u pokrajini zajednice srpskih opština u njenom izvornom obliku, utvrđenom prije deset godina u pisanim sporazumima Beograda i Prištine pod garancijama Brisela. To je ključni uslov za dijalog koji je jedina šansa da se u regionu obezbijedi stabilnost i bezbjednost - naglasila je Zaharova.