latinica  ћирилица
30/05/2023 |  13:42 | Autor: SRNA

Tegeltija: BiH nema problem sa javnim dugom

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija danas je u obraćanju na Samitu ministara finansija i guvernera banaka regiona u Bečićima rekao da BiH nema problem sa javnim dugom.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je u obraćanju o sprečavanju uticaja globalne krize na ekonomiju BiH istakao specifičnosti BiH kada je riječ o fiskalnoj politici i nadležnostima Republike Srpske, Federacije i zajedničkih institucija.

- Kada je u pitanju javni dug onda treba znati da se uglavnom zadužuju entiteti. BiH nema problem sa javnim dugom, koji je ispod 35 odsto BDP-a. Najveći problem je pristup međunarodnim tržištima, jer je većina zemalja regiona prvi put izašla na tržište uz garanciju Svjetske banke, dok na nivou BiH nije bilo saglasnosti oko ovog projekta - istakao je Tegeltija.

On je napomenuo da je, za razliku od drugih zemalja, BiH održala isti nivo akciza i jedinstvenu stopu PDV-a u vrijeme energetske krize, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Struka je prvenstveno bila protiv toga i pokazalo se s pravom jer imamo najjeftinije naftne derivate u regiji - naglasio je ministar finansija.

Prema ocjeni Tegeltije, ekonomski rast u BiH najviše generiše rast investicija u oblastima infrastrukture i energetike.

Tokom diskusije istaknuto je da će visoke kamatne stope negativno uticati na javni sektor, što je problem cijele regije.

Tema ovogodišnjeg samita bila je "Zdrave javne finansije - ključni preduslov za privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede u uslovima produžene geopolitičke neizvjesnosti".

Na Samitu ministara finansija i guvernera banaka regiona učestvovali su, između ostalih, ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović, te šef Kancelarije MMF-a za Balkan Stefani Verena Ebl.