latinica  ћирилица
30/05/2023 |  13:47 ⇒ 13:54 | Autor: sputniknews.com

U Ukrajini pokreću krivični postupak zbog moguće veleizdaje Zelenskog

Sud u Ukrajini naložio je ukrajinskom Državnom istražnom birou da pokrene krivični postupak zbog moguće veleizdaje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, jer je navodno zapošljavao službenike FSB Rusije u Službu bezbjednosti Ukrajine (SBU), saopštio je poslanik ukrajinskog parlamenta Geo Leros.
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE/LOUISE DELMOTTE / POOL/ilustracija) -
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE/LOUISE DELMOTTE / POOL/ilustracija)

- Naložili su pokretanje krivičnog postupka po članu 'Veleizdaja' protiv Zelenskog i kompanije. Podsjećam, Državni istražni biro odbio je da istraži veleizdaju Zelenskog kada je agente FSB imenovao na ključne dužnosti u Službu bezbjednosti Ukrajine (SBU), ali smo mi preko suda naložili da se podaci unesu u Јedinstveni registar i da se pokrene pretkrivična istraga - napisao je on.

Kako je dodao, kao glavni optuženi za imenovanje agenata FSB-a na dužnosti u obavještajnoj službi trebalo bi da budu ispitani Zelenski, šef kabineta Andrej Јermak, njegov zamjenik Roman Mašovec, bivši predsjednik SBU Ivan Bakanov i bivši zamjenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ruslan Demčenko.

- Neću dozvoliti ovim izdajnicima da izbjegnu odgovornost za teške zločine nad ukrajinskim narodom - dodao je Leros.

Leros je izabran za poslanika ukrajinskog parlamenta ispred stranke "Sluga naroda", ali je 2020. godine isključen iz frakcije. Krajem 2021. Leros je tokom obraćanja u parlamentu pokazao nepristojan gest prema Zelenskom i šefu njegovog kabineta Јermaku koji su bili prisutni u sali. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po članu "huliganizam". Krajem februara ove godine suspendovan je sa sjednica parlamenta zbog uvredljivih izjava na račun SBU i Јermaka.