latinica  ћирилица
30/05/2023 |  14:26 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Srpska dijaspora - zajednički nacionalni i državni interes (VIDEO)

Srpska dijaspora je zajednički nacionalni i državni interes Republike Srpske i Srbije, zbog čega je veoma važan zajednički institucionalni nastup prema sunarodnicima u inostranstvu, istakli su danas ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević.
Klokić i Miličević - Foto: RTRS
Klokić i MiličevićFoto: RTRS

Klokić je naveo da je nemoguće razdvajati dijasporu Srpske i Srbije, jer je riječ o istoj dijaspori.

- Ono što realizuje Srbija, a u čemu učestvuje i Srpska, jeste učenje srpskog jezika u dijaspori. Na taj način njegujemo i kulturu, tradiciju i učimo o istoriji - izjavio je Klokić u Banjaluci prije sastanka sa Milićevićem.

On je podsjetio da u Srpskoj već dvije godine funkcioniše Registar dijaspore, da se fizička i pravna lica svakodnevno prijavljuju, a cilj je da budu okupljeni na jednom mjestu i povezani sa institucijama Srpske.

Milićević je naglasio da je veza matice i dijaspore veoma važna, posebno u izazovnim vremenima, kao što su važni jedinstvo i stabilnost Srbije i Srpske.

- Važno je da umrežavamo udruženja koja okupljaju Srbe u inostranstvu i da govorimo o važnosti dijaspore, ne samo sa aspekta prošlosti, sadašnjosti, već i budućnosti jer dijaspora raspolaže velikim ljudskim i finansijskim kapitalom i svi smo ravnomerno patriote i svako od nas je spreman da zajednički sagledamo šta je to što možemo da uradimo za naš narod i državu - naglasio je Milićević i dodao da je srpska dijaspora najbrojnija u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj.