latinica  ћирилица
30/05/2023 |  15:59 ⇒ 19:05 | Autor: Agencije

NATO šalje dodatne snage na Kosovo i Metohiju

NATO će poslati dodatni bataljon u područje Kosova i Metohije kao podršku Kforu, saopšteno je iz Zajedničke savezničke komande u Napulju.
KiM: NATO (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
KiM: NATO (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

- Kao odgovor na nedavne nemire i povredu tridesetak pripadnika Kfora, NATO je dao direktivu za razmještanje Operativnih rezervnih snaga za Balkan, koje su u sedmodnevnom stanju pripravnosti - navodi se u saopštenju komande iz Napulja.

Komanda ističe da je dodatni višenacionalni bataljon rezervnih snaga dobio naređenje da smanji status spremnosti za razmještanje sa 14 na sedam dana, kako bi i oni pojačali Kfor, ako za to bude potrebe.

U saopštenju se napominje da će Zajednička komanda nastaviti da prati situaciju na Kosovu i Metohiji, prenijela je RIA Novosti.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Policija je imala namjeru da omogući "novim načelnicima opština" da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

Kfor je juče blokirao opštinske prostorije ispred kojih su se okupili Srbi koji su mirno protestovali. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon eskalacije situacije 52 Srba zatražilo pomoć u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a da je troje njih teže povrijeđeno.