latinica  ћирилица
30/05/2023 |  16:27 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Višković: Italijanska kompanija otvara pogon u Laktašima - investicija od 40 miliona evra (FOTO/VIDEO)

Delegacija Republike Srpske predvođena premijerom Radovanom Viškovićem okončala je posjetu Trstu i Udinama u Italiji. Privrednici sa kojima su razgovarali zainteresovani su za uslove poslovanja koje nudi Republika Srpska.
Višković i delegacija Vlade u Italiji (Foto: Vlada Srpske) -
Višković i delegacija Vlade u Italiji (Foto: Vlada Srpske)

Delegacija Srpske u Udinama sastala se sa predstavnicima kompanije PMP Industris, koja više od 20 godina uspješno posluje u Republici Srpskoj.

Danas je potpisan sporazum kojim će ova kompanija proširiti i otvoriti proizvodnju i u Laktašima.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić i vlasnik kompanije Luiđino Poco, a proizvodni pogon biće izgrađen u poslovnoj zoni Aleksandrovac. Vrijednost ove investicije je 40 miliona evra, a u novom pogonu će se proizvoditi komponente za drobilice, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Premijer Srpske istakao je će ova vrijedna investicija donijeti veći broj radnih mjesta Laktašima i okolnim mjestima.

- Današnjim sporazumom stavljen pečat na izuzetnu saradnju - rekao je Višković.

On je poručio da je Srpska spremna da dočeka sve investitore poput kompanije PMP Industris, da je otvorena za obostrano korisnu saradnju.

Gradonačelnik Laktaša rekao je da će korist od otvaranja pogona kompanije u Laktašima imati građani i okolnih zajednica jer će se zapošljavati i ljudi iz drugih mjesta, te da su plate u ovoj firmi iznad prosjeka.

Vlasnik kompanije PMP Industris rekao je da je riječ o investiciji koju će ova kompanija realizovati u Aleksandrovcu, a koja će donijeti korist za obje strane.

- Ovo je izuzetno važan događaj za nas. O tome smo danas pričali. Projekat koji će biti realizovan biće izuzetno tehnološki napredan. Na području Aleksandrovca biće osnovana tehnološki napredna kompanija koja će sigurno biti od koristi za obje strane - istakao je Poco.

Kompanija PMP Industris uspješno posluje u Republici Srpskoj još od 2006. godine, kada je u Gradišci osnovan PMP Јelšingrad.

Kako je rečeno tokom posjete, ova fabrike je od privatizacije, 2006. godine do danas, izrasla u jednog od evropskih lidera u proizvodnji šasija za mašine.

Istaknuto je da se najveći dio ovogodišnjih investicija ove kompanije odnosi na ulaganje u Republiku Srpsku (40 miliona evra), dok će 30 miliona evra biti uloženo u njihove pogone u Italiji, a 10 miliona evra u pogon u Kini. 

PMP Industris, koja u matičnoj firmi u Kozeanu zapošljava oko 800 radnika, ima proizvodne pogone i u Indiji i Maleziji, dok su u Brazilu i SAD-u smješteni njihovi centri za podršku.

Kompanija je, kao društveno odgovorna, razvila program za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i na taj način podstiče inkluziju u društvu.

Delegacija Vlade Republike Srpske, u kojoj su bili predstavnici mašinskih fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, posjetili su danas tehničku školu "Arturo Malinjano" i Mašinski fakultet u Udinama.