latinica  ћирилица
30/05/2023 |  17:08 | Autor: TANЈUG

Јuventus se nagodio sa čelnicima FS Italije, konačna kazna minus 10 bodova

Čelnici Јuventusa danas su na saslušanju u Fudbalskom savezu Italije priznali da je klub lažirao kapitalne dobitke, pa je uz kaznu oduzimanja 10 bodova, "stara dama" dodatno kažnjena sa 700.000 evra, što je konačan epilog cijelog slučaja, jer žalbi više neće biti.
Andrea Anjeli (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO) -
Andrea Anjeli (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO)

Јuventusu su oduzeta četiri boda zbog nečasnih radnji bivšeg sportskog direktora Fabija Paratićija, tri zbog nekadašnjeg predsjednika Andree Anjelija, dva zbog bivšeg direktora Mauricija Arivabenea i jedan zbog nekadašnjeg sportskog direktora Federika Kerubinija.

Bivši predsjednik kluba Andrea Anjeli je na današnjem ročištu odbio da prizna bilo kakvu krivicu. On će se suočiti sa odvojenim suđenjem 15. juna.

Јuventus je trenutno sedmi u Seriji A i po tom plasmanu je osigurao plej-of za Ligu konferencije, ali teoretski ima šansu da u posljednjem kolu izbori Ligu Evrope.

Klub trenutno nije pod istragom UEFA i ako se odrekne Superlige, vjerovatno neće snositi nikakvu kaznu za sljedeću sezonu, odnosno neće biti izbačen iz takmičenja pod okriljem evropske kuće fudbala.