latinica  ћирилица
30/05/2023 |  17:08 ⇒ 17:58 | Autor: Agencije

Marfi: Ako Dodik ima neki problem sa preletima aviona, neka nam se obrati

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da je današnji prelet američkih bomardera iznad BiH još jedan pokazatelj da SAD stoje snažno uz BiH i primjer izvrsne saradnje Oružanih snaga BiH i vojske SAD.
Majkl Marfi (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Majkl Marfi (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

- Današnji prelet bombardera B1 koji će nastaviti put Tuzle i preletjeti nekoliko drugih gradova u BiH, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, primjer je napredne saradnje po principu "vojska vojsci" između naše dvije zemlje uz zajedničku posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskren prijatelj BiH i da će to tako ostati to zaista i mislimo - rekao je Marfi.

Komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o preletu aviona, Marfi je rekao da poenta ovakvih vježbi nije zastrašivanje.

- Nekoliko stvari, ovo je tip vježbe "vojska vojsci", koje vojska SAD provodi sa partnerima širom svijeta, i ovo nije nešto što je zastrašujuće. Isto tako, imamo jako dugotrajno partnerstvo sa Oružanim snagama BiH već 20 godina i kao što je jedan od vojnika rekao, mi smo tu da pomognemo jedni drugima. Mi smo ponosni na partnerstvo s OS BiH, ako Dodik ima bilo kakvih problema s tim, onda može da nam se obrati - rekao je Marfi.