latinica  ћирилица
30/05/2023 |  20:10 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Kina podržava napore Srbije da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet

Kina podržava napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.
Zastava Kina (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, ilustracija) -
Zastava Kina (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, ilustracija)

Mao je to izjavila na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu poslije medijskih izvještaja da su tenzije na Kosovu i Metohiji eskalirale, kao i da su snage predvođene NATO-om i tzv. kosovska policija u ponedjeljak primijenile nasilje kako bi rastjerale srpske demonstrante, kada je na desetine povrijeđeno.

- Kina pomno prati razvoj događaja. Podržavamo napore Srbije da očuva suverenitet i teritorijalni integritet, protivimo se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini i pozivamo je da izvrši svoju dužnost uspostavljanja asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom. Pozivamo NATO da poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet relevantne zemlje i istinski doprinesemo miru u regionu - izjavila je Ning.

Da se Balkan tradicionalno smatra "buretom baruta Evrope", dok je Kosovo tempirana bomba koju je podmetnuo Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi raspirivao vatru kada je to potrebno da bi im služilo pri sopstvenim geopolitičkim ciljevima, kažu i kineski stručnjaci, a prenosi kineski Global tajms.

- NATO je sebi dodijelio ulogu čuvara mira i graditelja mira u toj oblasti, pokazujući da kao treća strana mora da spriječi relevantne strane da silom riješavaju sukobe, ali sada je direktno uključen u sukobe - izjavio je direktor Odijeljenja za evropske studije na Kineskom institutu za međunarodne studije, Cui Hongjian.

Kineski mediji danas prenose i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o pitanju Kosova razgovarao sa Čen Bo, ambasadorkom Kine u Srbiji.