latinica  ћирилица
30/05/2023 |  21:52 ⇒ 22:31 | Autor: Agencije

Tuzlanski kanton: Nivo potoka i rijeka raste, stanje pod kontrolom (VIDEO)

Na području Tuzlanskog kantona raste nivo potoka i rijeka usljed velike količine padavina, ali je stanje pod kontrolom, rekao je večeras Srni vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Zoran Јovanović.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

- Stanje na jezeru Modrac je još dobro, ali je moguć priliv velike količine vode - rekao je Јovanović i naglasio da je stanje nizvodno od jezera uredno, jer je rađena sanacija korita rijeke Spreče prema ušću u rijeku Bosnu.

Prema njegovim riječima, na području Čelića ugroženo je nekoliko objekata, ali nema opasnosti po ljudske živote.

On je istakao da su na području Tuzle slivovi dobro urađeni i da nema opasnosti od zapušenja, te da je korito rijeke Јale očišćeno, a stanje zadovoljavajuće.

Načelnik Čelića Admir Hrustanović potvrdio je da je poplavljeno 15 kuća, a kao najveću opasnost naveo je rijeku Šibošnicu.

- Ukoliko se ova rijeka izlije cijeli Čelić bi se mogao naći pod vodom - rekao je Hrustanović.

On je naveo da za sada nema klizišta i dodao da se ne zna šta će biti u narednom periodu ako kiša bude padala dosadašnjim intenzitetom.

- Imamo stalnu komunikaciju sa svim službama civilne zaštite u 13 opština i gradova Tuzlanskog kantona - rekao je Јovanović i naglasio da su pripadnici civilne zaštite na terenu i prate situaciju.

Područje Tuzle, Gradačca, Živinica, Lukavca i Kalesije u poslijepodnevnim časovima zahvatilo je nevrijeme praćeno kišom i ponegdje jačim udarima vjetra. Glavne tuzlanske saobraćajnice za veoma kratko vrijeme su u potpunosti potopljene, javili su federalni mediji.