latinica  ћирилица
31/05/2023 |  06:56 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Srbi najavili novo okupljanje; Dvojici uhapšenih određen pritvor (FOTO/VIDEO)

Na sjeveru Kosova i Metohije je mirno. Kfor je i dalje oko zgrada opština. Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se i danas ispred ograde u Zvečanu i bodljikave žice koju je postavio Kfor i razvili zastavu dugu 250 metara. U Leposaviću su na bodljikavu žicu okupljeni građani postavili šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, kao simbol stradanja Јevreja pod nacistima i život u getu. U poslijepodnevnim časovima Srbi su se razišli, ali i najavili novo okupljanje za sutra. Dvojici uhapšenih Srba određen je pritvor od 30 dana.
Zvečan (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Zvečan (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

22.00 - Patrijarh srpski Porfirije i večeras je u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služio moleban za mir pred moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog.

20.49 - U Podgorici održan skup podrške Srbima na Kosmetu

20.36 - Vučić: Pozivam na mir, od dolaska Kurtija na vlast 353 napada na Srbe

20.16 - Policija objavila da su napadnuta njena vozila na sjeveru KiM

Јedan policajac je povrijeđen, a na dva vozila policije razbijena su stakla u popodnevnim časovima, u različitim vremenskim intervalima, kada su na sjeveru KiM osumnjičene osobe gađale tri policijska vozila, objavio je RTS.

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je protest građana u blizini opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u početku protekao mirno, ali su kasnije uslijedili napadi na službena policijska vozila.

- Takođe, tokom današnjeg protesta, pojedini mediji/novinari su opstruirani i napadnuti, a njihova vozila su oštetili pojedinci, kriminalne grupe. Ometanje novinara na dužnosti krši pravo na izražavanje, informisanje i slobodu štampe - dodaje se u saopštenju.

20.15 - Stjuart Pič: Pokušaj Prištine da silom nametne gradonačelnike na sjeveru nije bio mudar

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič rekao je tokom sastanka sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini da pokušaj tzv. kosovske vlade da silom nametne gradonačelnike u zgrade opština na sjeveru nije bio mudar i da je doveo do teških posljedica.

- Sada je trenutak da sve strane deeskaliraju situaciju. Pažljivo pratim dešavanja i razgovaram sa partnerima u Vašingtonu, Briselu i šire. Ti razgovori su mi stavili do znanja da su posljednji događaji nanijeli štetu međunarodnom imidžu Kosova i reputaciji koju ima kod saveznika - napisao je Pič na Tviteru.

19.20 - Protesti Srba ispred zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok za danas su završeni, ali će se, kako su najavili, sutra ujutru ponovo okupiti u velikom broju kako bi istrajali u zahtjevu da se sa sjevera Kosova i Metohije povuku specijalne jedinice ROSU i da četiri nelegalno izabrana gradonačelnika odustanu od ulaska u opštinske zgrade, javio je dopisnik Srne.

Tokom naredne noći manja grupa Srba ostaće ispred opštinskih objekata, od kojih su odvojeni bodljikavom žicom koju je razvukao Kfor, pošto je donesena odluka da protesti neprekidno traju sve do ispunjenja zahtjeva.

Na ulici na udaljenosti od nekih tridesetak metara od opštinske zgrade postavljeni su suncobrani kako bi učesnici protesta mogli da se sklone od kiše koja je cijeli dan padala.

Nastavak protesta najavljen je za sutra ujutru od 8.00 časova.

19.10 - U Leposaviću mirno, građani u blizini zgrade opštine

Ispred zgrade opštine Leposavić je mirno, javlja reporter RTS-a. Kfor i pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dalje čuvaju zgradu opštine. Građani su i dalje okupljeni u blizini zgrade opštine.

18.40 - U Banjaluci služen moleban za srpski narod na Kosovu i Metohiji

18.26 - Apel Eparhije raško-prizrenske

Eprahija raško-prizrenska navela je na svom sajtu da su preteći grafiti u Orahovcu uznemirili Srbe.

- Eprahija raško-prizrenska apeluje na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da učine sve što je moguće da se smiri situacija i spriječi moguća šira eskalacija međuetničkog nasilja. Vladika je uputio posebno apel KFOR-u da zaštiti srpski narod, naročito južno od Ibra gdje se od juče dešavaju incidenti koji unose nemir među naše stanovništvo - navodi se u saopštenju Eparhije.

18.21 - Petković i Srpska lista osudili određivanje pritvora Srbima

Direktor Kancelarije na KiM Petar Petković naveo je da je izricanje jednomjesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima.

- Petrović i Obrenović su utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom djelu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnja svakom Srbinu na KiM - izjavio je Petković.

18.20 - Gardijan: Kurti rekao da je spreman da razmotri održavanje novih izbora

Prema pisanju britanskog Gardijana, premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je spreman da razmotri održavanje prijevremenih izbora u opštinama sa srpskom većinom.

17.15 - Razilaze se okupljeni građani u Zvečanu

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani koji su i danas bili ispred ograde u Zvečanu, počeli su da se razilaze.

Oni su danas na bodljikavu žicu koju je postavio Kfor razvili zastavu Srbije dugu 250 metara.

16.56 - Samoproglašenom Kosovu vraćaju vize?

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio da, prema najnovijim informacijama, tri zemlje članice EU traže suspenziju bezviznog režima.

16.55 - Vučević: Motivisanost i odlučnost vojnika na visokom nivou

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obišao je dio jedinica Vojske Srbije u rejonu Kopaonika koje su u najvišem stepenu borbene gotovosti.

- Obišao sam danas zaposjednute položaje u opštinama Raška, Novi Pazar i ovdje na Kopaoniku. Uvjerio sam se da je raspoloženje, motivisanost i odlučnost pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na visokom nivou, puni su pozitivnog patriotskog naboja, sa očekivanjima da čuvamo mir i stabilnost, ali ne smanjujući našu sposobnost i odlučnost da zaštitimo suverenitet Republike Srbije i sve njene građane - rekao je Vučević.

16.53 - Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je danas da Odbor za ljudska prava i humanitarnu pomoć njemačkog Bundestaga preuzme aktivnu ulogu u rješavanju problema kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji i ukazala na činjenicu da su na teritoriji južne srpske pokrajine, u srcu Evrope, Srbima uskraćena i ugrožena osnovna ljudska prava.

16.25 - Lajčak: Hitno potrebno političko rješenje za tenzije na sjeveru KiM

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je hitno potrebno političko rješenje za tenzije na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da nasilje nije prihvatljivo.

16.20 - Dvojici uhapšenih Srba na sjeveru KiM određen pritvor od 30 dana

Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio je RTS-u advokat Dejan Vasić, branilac Petrovića.

Tužilac ih tereti da su navodno počinili više krivičnih djela, a između ostalih i za napad na ustavni poredak.

16.10 - Rakić: Tri zahtjeva upućena zvaničniku EU

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su zamjeniku generalnog sekretara EU za mir, bezbjednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahtjeva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa sjevera i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na sjeveru KiM.

On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahtjeva, povuku sve specijalne jedinice tzv. kosovske policije sa cijele teritorije sjevera i započne formiranje Zajednice srpskih opština.

15.40 - Vučić zamolio Erdogana da iskoristi uticaj kako bi se sačuvao mir u regionu

13.55 - Hil: Priština će snositi posljedice jer nije poslušala savjete SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posljedice jer nije poslušala savjete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

12.44 - Makron: Vlasti u Prištini odgovorne za nerede

Vlasti samoproglašenog Kosova snose odgovornost za nerede koji su pogoršani od kada su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost na sjeveru Kosova i Metohije, u području gdje većinski žive Srbi, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

12.25 - Srbi iz Zvečana šalju Đokoviću srpsku trobojku u Pariz

Srbi iz Zvečana poslaće srpsku trobojku Novaku Đokoviću u Pariz gdje se takmiči na teniskom grend slem turniru Rolan Garos, najavio je danas bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

12.05 - Vučević stigao u Rašku, održaće sastanak sa visokim starješinama Vojske Srbije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gdje je razmješten dio snaga Vojske Srbije.

      View this post on Instagram

A post shared by Miloš Vučević (@milosvucevic_odbrana)

12.00 - Simić: Rješenje problema u Prištini

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uspio da dovede KFOR u konfrontaciju sa građanima, koji žele mir i povratak na radna mjesta, te da je rješenje problema u Prištini.

Simić je ponovio da su zahtjevi okupljenih Srba da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova i Metohije i da nelegalni gradonačelnici ne dolaze u zgradu opštine.

On je rekao da je Kurtija kriv za tenzije na sjeveru Kosova i Metohije jer je uspio da unese haos na terenu

11.50 - Ljekari i zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica došli su da podrže mirni protest u Zvečanu

Foto: TANJUG/ STR/bs

10.50 - Elek: Stabilnije stanje Dragiše Galjka, noćas primio još dvije jedinice krvi

Govoreći o zdravstvenom stanju najteže povrijeđenog Dragiše Galjka, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatko Elek kaže da poslije jutrošnje vizite i hirurškog kolegijuma njegovo zdravstveno stanje je nešto stabilnije, ali ne toliko dobro da bi bio prebačen na odjeljenje hirurgije.

- Noćas je primio još dvije jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će liječenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali - navodi Elek.

09.30Na bodljikavu žicu Srbi u Leposaviću odgovorili  Davidovom zvijezdom

Svoj položaj Srbi u Leposaviću iskazali su stavljajući na bodljikavu žicu šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, kao simbol stradanja Јevreja pod nacistima i život u getu.

09.00 - Okupljeni građani u Zvečanu razvili srsku zastavu dugu 250 metara

08.47 - Lajčak:Apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, rješenje moguće samo politički

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocijenio je da su događaji na sjeveru KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog.

Lajčak je za DW, na pitanje koliki je ovo što se događa udarac naporima da se uspostavi mir između dvije strane, rekao da su poslije mnogo, mnogo mjeseci pregovora postignuta dva važna sporazuma - u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks.

08.44 - Vučević: Bezbjednosna situacija na sjeveru KiM visoko rizična; Definisali smo crvene linije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže za da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije.

08.31 - Stević: Važno da se mirnim demonstracijama iskaže nezadovoljstvo

- Važno je da se mirnim demonstracijama iskaže nezadovoljstvo Srba na sjeveru Kosova i Metohije. Noć je protekla mirno, sada trenutno ima preko hiljadu građana u Zvečanu. Imam informacije da su povrijeđeni stabilno, momak koji je upucan vatrenim oružjem, je van životne opasnosti, ali je situacija i dalje komplikovana - rekao je za naš Јutarnji program urednik Televizije Most Lazar Stević.

08.17 - Srbi se okupljaju i u Zvečanu

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žicu, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova.

Foto: TANJUG/ STR/bs

08.13 - Srbi ponovo okupljaju od jutros ispred zgrade Opštine Leposavić

Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cijele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana.

----

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Srbi neće odustati od zahtjeva da se pripadnici tzv. specijalne jedinice ROSU povuku sa sjevera Kosova i Metohije, izjavio je bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Srbija će, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti i zahtjeva hitno donošenje i sprovođenje mjera koje bi garantovale bezbjednost Srba na Kosmetu, rekao je Aleksandar Vučić nakon razgovora s ambasadorima u Beogradu.