latinica  ћирилица
31/05/2023 |  08:46 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Realizovane aktivnosti promocije srpskog jezika i ćirilice

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske realizovalo je niz aktivnosti s ciljem promocije i afirmacije književnosti i izdavaštva, ali i njegovanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao ključnih elemenata kulturnog identiteta, rečeno je u ovom ministarstvu.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

U saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo 2018. godine pokrenuta je kampanja "Čitajmo zajedno", osmišljena kako bi se pružila podrška izdavaštvu, podsticala kultura čitanja, te dao doprinos njegovanju kulturnog identiteta kroz kulturu čitanja.

- U okviru projekta, čiji je cilj bio istraživanje i analiza kulturnih navika građana, dobijeni su poražavajući podaci da više od 42 odsto građana nikada ne kupuje knjige, da skoro 70 odsto nikada ili rijetko čita knjige u elektronskom formatu, te da 8,3 odsto građana ne posjeduje nijednu knjigu - naglasili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da kampanja svake godine ima drugačiji koncept kako bi se građani više posvetili čitanju knjiga, kao i da bi se ukazalo na važnost afirmacije domaćih autora i izdavačke djelatnosti.

Iz Ministarstva su za Srnu naglasili da je prošle godine koncept kampanje bio zasnovan na zaštiti ćiriličkog pisma i promociji domaćih mladih umjetnika i dizajnera.

U saradnji sa Centrom za vizuelnu umjetnost odabrani radovi studenata grafičkog dizajna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koji promovišu ćirilicu, prikazani su u javnom prostoru Republike Srpske, na bilbordima, dok su širom Srpske organizovane i izložbe.

Namjera Ministarstva prosvjete i kulture Srpske je i da se u narednom periodu kao zajedničko djelovanje dva nadležna ministarstva u Srpskoj i Srbiji, uradi projekat izrade ćiriličkih fontova i obezbijede sredstva za realizaciju.

Ministarstvo prosvjete i kulture u budžetu izdvaja sredstva i za predstavljanje izdavačke produkcije na međunarodnim sajmovima knjiga i podršku književnim manifestacijama.

- Temelj našeg kulturnog i nacionalnog identiteta čini srpski jezik i ćirilica, književna baština, istorija i kultura -  naveli su u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Ministarstvo svake godine izdvaja sredstva i za podršku tradicionalnim književnim manifestacijama i ostalim projektima koji afirmišu i promovišu književnost, jezik, tradiciju i pismo.

Јedna manifestacija posvećena je i Branku Ćopiću, najznačajnijem i najčitanijem piscu, te je za projekat revitalizacije njegovog rodnog mjesta izdvojeno 300.000 KM.

Iz resornog ministarstva su napomenuli da je prezentacija i promocija kulturnog nasljeđa izuzetno značajna za prepoznavanje i afirmaciju kulturnog identiteta Republike Srpske.

Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 2022. godine, uređuje se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika i pisma srpskog naroda u Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.