latinica  ћирилица
31/05/2023 |  09:48 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Festival nauke u Banjaluci 8. i 9. juna

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske 11. godinu za redom organizuje Festival nauke 8. i 9. juna 2023. godine, koji privlači pažnju mališana iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, ali i studenata iz cijele Srpske.
Festival nauke - Foto: Ustupljena fotografija
Festival naukeFoto: Ustupljena fotografija

Posjetioce tokom dva dana festivala očekuje više od 100 različitih eksponata, eksperimenata, projekcije u planetarijumu i naučno-popularne predstave za djecu, naučni kvizovi, posjete akvarijumu i terarijumu itd.

Јedanaesti po redu Festival nauke održava se na dvije lokacije: u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (eksperimenti i prezentacije) i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, gdje će biti smješten planetarijum i akvarijum/terarijum i prikazane projekcije predstave „Sunčev sistem na velikom odmoru" koju su pripremili UG "Bozon", Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Katolički školski centar.

Život u kapi vode, molekule života, apoteka iz prirode, ima li hrana svoj DNK, kako vidjeti zvuk, kako čuti sliku, kako nastaje duga, čudovište u čaši, modeliranje i štampanje pomoću 3D štampača, s tehnologijom na ti, mogućnosti snimanja bespilotnom letjelicom, biljka u epruveti, izrada foto-robota osumnjičenog lica, pametni autić, maketa tzv. pasivne kuće koja je na Inostu mladih ove godine osvojila zlatnu plaketu.... samo je dio sadržaja koji očekuje posjetioce ovogodišnjeg Festivala nauke.
Tokom dvodneve smotre naučno-popularnih sadržaja vrata Muzeja savremene umjetnosti biće otvorena od 9:00 do 17:00, a Prirodno-matematičkog fakulteta od 9:00 do 16.30 časova.

Predstavljanje nauke na što zanimljiviji način i njena popularizacija posebno među predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima, cilj je i ovog festivala nauke.

Ulazak na Festival je besplatan.