latinica  ћирилица
31/05/2023 |  10:37 | Autor: SRNA

Lajčak: NATO ne može riješiti pitanje Kosmeta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da su događaji na sjeveru Kosova i Metohije "apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija" i da je moguće "samo političko rješenje kroz postojeći dijalog" i da je očigledno da NATO ne može da riješi ovo pitanje niti je na NATO-u da rješava.
Miroslav Lajčak  (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Lajčak je naglasio da je razlog za eskalaciju sukoba duboko nepovjerenje između dvije zajednice i činjenica da su u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije održani izbori i izabrani gdradonačelnici koji su "ispunili zakonske kriterijume, ali da, kada je riječ o legitimnosti ili reprezentativnosti, tu, naravno postoji veliki znak pitanja".

- Moram da kažem da je ovo apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, jer smo posle mnogo, mnogo mjeseci pregovora postigli dva važna sporazuma. To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima, počeli smo da implementiramo taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost pravi veoma ozbiljne smetnje - rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, "potrebno je deeskalirati".

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na terenu doprinijeti deekalaciji sukoba, Lajčak je ponovio da je očito da se ovaj problem može riješiti samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

- NATO je odigrao veoma važnu ulogu, prije svega, u održavanju mira na terenu. Pa i u ovoj trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice Kfora razdvajale su kosovsku policiju od kosovskih Srba. Nažalost, mnogi od njih su i ranjeni u tom sukobu. Јačanjem NATO-a jačaju i garancije da će biti spriječena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da riješi - uz svo moje poštovanje prema NATO-u - rekao je Lajčak za "Dojče vele".

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je imala namjeru da omogući nelegalnim gradonačelnicima da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.