latinica  ћирилица
31/05/2023 |  11:34 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Nešić: Ratifikovati sporazum sa Inicijativom za prevenciju katastrofa

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je danas u Sarajevu da BiH i Inicijativa za spremnost i prevenciju katastrofa Јugoistočne Evrope /DPPI/ još nemaju ratifikovan sporazum o saradnji, ali da će nastojati da otkloni poteškoće koje su bile u prošlosti u vezi sa ratifikacijom i stupanjem na snagu ovog dokumenta.
Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Јugoistočne Evrope - Foto: Ustupljena fotografija
Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Јugoistočne EvropeFoto: Ustupljena fotografija

Nešić je tokom otvaranja Regionalnog sastanaka Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Јugoistočne Evrope, istakao da je od momenta preuzimanja Ministarstva bezbjednosti otklonio dosta zaključanih stvari u prošlosti, a jedna od najbitnijih je uspostavljanje kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Otvorićemo i proces saradnje sa DPPI i sa svima onima koji donose dobro građanima BiH sa entitetima Republikom Srpskom, Federacijom BiH i Brčko distriktom. Naš narod bez obzira u kom dijelu BiH živi nije zaslužio da živi u prošlosti i blokadama, nego zagledan u budućnost i prateći najbolje svjetske prakse u svim oblastima, a posebno u oblasti zaštite i spasavanja - poručio je Nešić.

BiH je već 22 godine članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa Јugoistočne Evrope i tokom ovog perioda je značajno doprinijela jačanju regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Zemlje članice ove organizacije putem regionalnog pristupa nastoje spriječiti, odnosno ublažiti posljedice prirodnih i drugih katastrofa, prvenstveno razmjenom informacija i obuke za planiranje i sprovođenje mjera za zaštitu od zemljotresa, poplava, požara, onečišćenja, radioloških opasnosti i industrijskih katastrofa.