latinica  ћирилица
31/05/2023 |  11:39 ⇒ 11:45 | Autor: sputniknews.com

Ambasada Velike Britanije: London ne ratuje protiv Moskve

Ambasada Velike Britanije u Moskvi negirala je izjavu zamjenika predsjedavajućeg Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrija Medvedeva da Velika Britanija "de fakto ratuje protiv Rusije" i da samim tim svaki britanski zvaničnik može da se posmatra kao "legitimna meta".
London (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN, ilustracija) -
London (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN, ilustracija)

- Velika Britanija želi mir. Nastavljamo da tražimo od ruske vlade da povuče svoju vojsku iz Ukrajine, radi postizanja tog mira - rečeno je u ambasadi, uz ponavljanje teze o "neisprovociranom ruskom napadu" na Ukrajinu.

Odgovarajući na molbu Sputnjika da komentarišu izjavu Medvedeva u britanskoj diplomatskoj misiji su saopštili da "Velika Britanija ne ratuje protiv Rusije".

Na pitanje da li će Ambasada Velike Britanije nastaviti u Moskvi nastaviti da radi, u diplomatskoj misiji je potvrđeno da se posao nastavlja u uobičajenom režimu.

Dmitrij Medvedev je izjavom o ratu Velike Britanije protiv Rusije komentarisao riječi šefa britanske diplomatije da Ukrajina ima pravo da koristi silu izvan svojih granica.

Prema mišljenju britanskog ministra, koji je odgovarao na pitanje o napadima bespilotnih letelica na teritoriju Rusije, riječ je o "legitimnim vojnim ciljevima" koji su dio samoodbrane Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je Ukrajina u utorak ujutru izvela teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte u Moskvi.

Od osam dronova avionskog tipa pet je oboreno protivraketnim kompleksom u Podmoskovlju, a tri su onesposobljena sredstvima za radio-elektronsku borbu.