latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:34 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Uvesti Institut za nestala lica u legalno stanje

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać /SNSD/ ukazala je danas da nelegalan Upravni odbor Instituta za nestala lica u ovom trenutku donosi odluke i troši novac.
Snježana Novaković Bursać - Foto: Ustupljena fotografija
Snježana Novaković BursaćFoto: Ustupljena fotografija

Komentarišući odgovor dobijen na delegatsko pitanje u vezi sa imenovanjem Upravnog odbora Instituta za nestala lica sa prethodne sjednice, Bursaćeva je apelovala da se u što skorijem roku obave konsultacije sa suosnivačem Instituta, odnosno Međunarodnom komisijom za nestala lica /ICMP/.

- Ukoliko ne bude pozitivnog odgovora Savjet ministara je obavezan da raspiše javni poziv i da ovu instituciju Upravi i Nadzorni odbor Instituta uvede u legalno stanje iz više razloga. Ova institucija u nelegalnom stanju i lošim kadrovskim rješenjima je potpuno umrtvila i zaustavila proces traženja nestalih lica, što je bio primarni zadatak i zbog čega je i osnovana - rekla je Bursaćeva.

Ona je napomenula da nije zadovoljna dijelom odgovora Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara na delegatsko pitanje jer su Upravni i Nadzorni odbor Instituta za nestala lica od 2016. godine u pravnom nepostojećem statusu, odnosno privremenom.