latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:35 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Krišto: Savjet ministara razmatrao materijale za Јužnu i Istočnu interkonekciju

Savjet ministara zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da Predsjedništvu BiH dostavi prijedlog osnove za vođenje pregovora i zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradi gasovoda Nova istočna interkonekcija, izjavila je danas predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.
Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

Krišto je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na pitanje delegata Kluba Bošnjačkog naroda Šefika DŽaferovića /SDA/, podsjetila da je Savjet ministara razmatrao materijale koji se odnose na Istočnu i Јužnu interkonekciju.

Kada je riječ o Novoj istočnoj interkonekciji uz prijedlog, Savjet ministara je odredio za potpisnika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca, kao i delegaciju za vođenje pregovora.

Govoreći o Јužnoj interkonekciji BiH i Hrvatske, Krišto je podsjetila da je Savjet ministara razmatrao i dao punu podršku ovom projektu, te pozvao Vladu FBiH da hitno predloži Parlamentu FBiH da donese zakonsko rješenje sa ciljem ubrzanja i realizacije aktivnosti na projektu Јužna interkonekcija BiH i Hrvatske.

Kada je riječ o Istočnoj interkonekciji, DŽaferović je rekao da se ušlo u formalno pravnu proceduru zaključivanja sporazuma sa Srbijom i da je zaduženo Ministarstvo, dok je za Јužnu interkonekciju data podrška projektu što formalno pravno ne znači ništa.

Krišto je, odgovarajući na pitanje delegata Kluba bošnjačkog naroda DŽemala Smajića /SBiH/ o izradi i donošenju zakona o državnoj imovini, ocijenila da je ključ dijalog i da to pitanje nije teško riješiti, kako se u politici predstavlja, jer treba utvrditi kriterijume i donijeti zakon.

Ona je podsjetila na odluke koja se odnose na Komisiju za državnu imovinu iz 2004, 2018. i 2021. godine, ističući da nakon toga "izuzev nametnute odluke visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom drugih aktivnosti Savjeta ministara nije bilo kada je riječ o izradi zakona o državnoj imovini".

- Ovo je krupno pitanje i postoji odluka Ustavnog suda koja se treba sprovesti, kao i sve druge odluke. Ne smijemo imati selektivan pristup - navela je Krišto.

 

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je danas da, što se tiče novog popisa stanovništva u BiH, Savjet ministara samo može podstaći ministarstva i druge nadležne institucije da ubrzaju aktivnosti neophodne za donošenje zakona potrebnog za njegovo provođenje.