latinica  ћирилица
31/05/2023 |  12:54 ⇒ 13:05 | Autor: TANЈUG

Fon der Lajen objavila novi plan za približavanje Zapadnog Balkana EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je danas novi plan za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
Ursula Fon Der Lajen (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Ursula Fon Der Lajen (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Govoreći na forumu "GLOBSEC" u Bratislavi, ona je rekla je da evropski blok treba da učini više kako bi došao do članica u regionu koje teže priključenju, otkrivajući plan sastavljen od četiri tačke za podsticanje lokalnog razvoja, prenio je Politiko.

- Konačno shvatamo da nije dovoljno samo čekati da nam se naši prijatelji izvan Unije približe. Takođe moramo da preuzmemo odgovornost da nam se članovi koji teže da se približe Uniji mnogo više približe - kazala je Fon der Lajen.

Plan bi, prema Von der Lajen, uključivao napore za dalje usklađivanje Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzavanje reformi pravosuđa i borbe protiv korupcije i jačanje pretpristupnog finansiranja.

- Zapadni Balkan bi mogao da se pridruži našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina i sajber bezbjednost - naglasila je ona i dodala da bi mogla da bude olakšana trgovina robom i plaćanje.

Fon der Lajen je kazala da želi da evropsko jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile evropskoj porodici, već i za one koje su još na putu.

Ona je naglasila da će i zemlje Zapadnog Balkana morati da urade svoj dio posla kako bi pristupile novim pogodnostima.

- Želimo da Zapadnom Balkanu unapred ponudimo neke od prednosti članstva. Ali, naravno, to takođe znači da određeni uslovi za članstvo, takođe, moraju biti ispunjeni unapred - rekla je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da Evropa treba da stavi "više novca na sto" kako bi pomogla da se poboljšaju životi ljudi i olakša proces integracije.

- Trebalo bi da povećamo resurse posvećene Zapadnom Balkanu - istakla je ona.