latinica  ћирилица
31/05/2023 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

"Apsurd da OHR nameće zakon da se poštuju njegove odluke"

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da je apsurd da OHR može nametnuti zakon u kojem će tražiti da se sve odluke visokog predstavnika poštuju.
Zgrada OHR-Sarajevo - Foto: RTRS
Zgrada OHR-SarajevoFoto: RTRS

Komentarišući navode da OHR priprema izmjene krivičnog zakona kojima je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, Nović je naglasio da to de fakto znači da je nastao sistem apsolutizma, te da BiH treba da ukine parlament i vlast.

- To nema nigdje u svijetu, niti se može dovesti u vezu sa demokratskim principima - rekao je Nović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da se ovakvim postupcima OHR-a postepeno udara oštar klin u BiH jer se gubi parlamentarizam, te dodao da se, prema njegovom mišljenju, u zgradi OHR-a pripremaju mnogo gori zakoni koji će ugledati svjetlo dana.

Delegat Kluba Srpskog naroda Snježana Novaković-Bursać naglasila je da je ono što OHR radi sa aspekta parlamentarne demokratije u BiH irelevantno, te da svako ima pravo da mašta i priprema šta god želi.

Prema saznanjima Srne, Kancelarija visokog predstavnika priprema izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

OHR još nije odgovorio na upit Srne o ovim saznanjima.