latinica  ћирилица
31/05/2023 |  13:35 | Autor: SRNA

Kovačević: Sajber bezbjednost je u nadležnosti entiteta

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je danas da su sajber bezbjednost i informaciono društvo u isključivoj nadležnisti entiteta, te da je Republika Srpska na osnovu toga usvojila Zakon o informacionoj bezbjednosti.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je, u okviru rasprave u Domu naroda o izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH na osiguranju osnovnih pretpostavki za kibernetičku bezbjednost", istakao da je u izvještaju konstatovan nedostatak odgovarajućeg zakonskog okvira za sajber bezbjednost.

- Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara formiralo je radnu grupu za izradu zakona o informatičkoj bezbjednosti, što je za nas apsolutno nedopustivo - istakao je Kovačević i pozvao da se prekine sa tim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, BiH može da napravi određena zakonska rješenja za kibernetičku bezbjednost u institucijama BiH i to je nešto što je u redu.

On je podsjetio da su predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini tražili i dobili mišljenje nadležnih ministarstava u Vladi Srpske.

- Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske je rečeno da zabrinjava što se u izvještaju ne spominje da se dogodio sajber napad na sajt Savjeta ministara, koji je značajan period bio nedostupan, te da nije razmatrana šteta od toga - naglasio je Kovačević.

Kovačević je rekao da je MUP Republike Srpske za izvještaj rekao da je površan, sa materijalnim greškama i pristrasan.

Hrvatski delegat Zlatko Miletić rekao je da zabrinjava koliko se u BiH ne vodi računa o ovoj vrsti bezbjednosti i zamolio nadležne institucije da preduzmu mjere, barem kada je riječ o sajber zaštiti zajedničkih institucija kako u budućnosti ne bi bilo tih napada.

- Za sve postoji zaštita, ali košta. Savjet ministara treba da odriješi kesu - poručio je Miletić.

Srpski delegat u Domu naroda Snježana Novaković Bursać najavila je da će delegati iz Srpske podržati neki budući zakon o sajber bezbjednosti ako će njime biti tretirana sajber bezbjednost na nivou institucija BiH.

- Ali, nemojte da se dešavaju kreiranja politika i pokušaj kreiranja zakona koji bi zadirao u nadležnosti jer je to put neuspjeha - poručila je Bursaćeva.

Dom naroda prihvatio je Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH na osiguranju osnovnih pretpostavki za kibernetičku bezbjednost", kao i izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2022. godinu, te izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za prošlu godinu.