latinica  ћирилица
31/05/2023 |  13:45 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Srpska izdvojila 20 miliona KM za srpsko-ruski hram u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov posjetili su danas u Banjaluci srpsko-ruski hram u izgradnji.
Obilazak srpsko-ruskog hrama - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Obilazak srpsko-ruskog hramaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da je hram simbol volje srpskog naroda i bratskog odnosa sa ruskim narodom, te da će Republika Srpska, kao i do sada, nastaviti da podržava izgradnju ovog kapitalnog objekta.

- Odnos srpskog i ruskog naroda ne može da nestane bez obzira na razne namjere i priče o navodnom malignom ruskom uticaju, jer srpski narod doživljava ruski narod i Rusiju prijateljima i nema nijedan razlog da sumnja u to, što se ne bi moglo reći za određene zapadne zemlje koje daju milione dolara za rušenje "ruskog uticaja" - rekao je Dodik.

Naveo je da je Srpska dala već 20 miliona KM za izgradnju hrama.

Kalabuhov je istakao da je rusko-srpski hram u izgradnji u Banjaluci čedo dva naroda i istakao da je zadovoljan dinamikom izgradnje.

On je rekao da je zadovoljan radovima i da očekuje da ovaj objekat brzo bude i otvoren.

Protojerej Dragan Maksimović rekao je da se izgradnja hrama i duhovno-kulturnog centra odvija zadovoljavajućom dinamikom.

- Pred kraj godine očekujemo zakrovljenje, a naredne unutrašnje uređenje. Insistiramo i radimo na kvalitetu - rekao je Maksimović i zahvalio institucijama Srpske za pomoć u izgradnji hrama.

Foto; predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov.

Kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Temelji hrama osveštani su 2018. godine.

Prethodno, Dodik i Kalabuhov su održali sastanak u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.