latinica  ћирилица
31/05/2023 |  14:29 | Autor: SRNA

Peskov: Moskva ne vjeruje izjavama evropskih predstavnika o Kosmetu

Kremlj pozdravlja sve mjere za rješavanje situacije na Kosovu i Metohiji, ali Rusija zbog sopstvenog iskustva ne vjeruje bezuslovno izjavama evropskih predstavnika o ispunjavanju sporazuma Beograda i Prištine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, ilustracija) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, ilustracija)

On je istakao da Rusija pozdravlja bilo koju aktivnost da se situacija izvuče iz kritične faze i da se garantuju prava svih zainteresovanih strana, ali je naglasio da Rusija sumnja da evropski predstavnici sprovode postojeće sporazume.

- Naravno, takvim izjavama ne bismo bezuslovno vjerovali i trebalo bi ih tretirati sa velikom pažnjom, jer je u prošlosti bilo više slučajeva da su obaveze ostajale neispunjene. To jednostavno možemo reći na osnovu sopstvenog iskustva - rekao je Peskov reagujući na komentar specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je uvjeren da će sporazumi Beograda i Prištine biti primjenjeni.

Portparol Kremlja podsjetio je na određeni dokument koji su 2014. godine potpisali tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Јanukovič i evropski ministri spoljnih poslova.

- Sve obaveze su ostale na papiru. Štaviše, ovaj dokument je u suštini postao paravan za kasniji državni udar u toj zemlji - istakao je Peskov, napominjući da Kremlj pomno prati situaciju sa sporazumima o Kosovu i Metohiji.

Tokom razgovora u severnomakedonskom Ohridu, u kojima su posredovali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i Lajčak, Beograd i Priština postigli su saglasnost o nizu stavova iz sporazuma o načinima normalizacije odnosa, posebno usaglašenog nacrta sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. U suprotnom, Beograd odbija da nastavi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom.

Briselskim sporazumima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine predviđeno je formiranje Zajednice srpskih opština – organa samouprave Srba koji žive u nepriznatoj republici Kosovo. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta isticao da je njegova zemlja ispunila svoj dio briselskih sporazuma, dok je Priština tek počela da pravi nacrt te Zajednice, ali su naknadno odustali od tog procesa, podsjeća TASS.