latinica  ћирилица
31/05/2023 |  14:39 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Otvoren novi azil za pse u Trebinju; Novi dom za 90 pasa

U Trebinju je otvoren najsavremeniji azil za pse, koji će barem djelimično rješiti dugogodišnji problem pasa lutalica. U azilu od oko 240 kvadratnih metara, mjesta ima za 90 pasa.
Pas (Foto: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE/ilustracija) -
Pas (Foto: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE/ilustracija)

Projekat vrijedan 500 hiljada maraka realizovan je u saradnji sa međunarodnom nevladinom organizacijom "Netvork for animals".

Loši uslovi postojećeg - starog azila u kojem je bio smješten prevelik broj pasa, bio je alarm za izgradnju novog - najsavremenijeg azila na Balkanu. Objekat pruža optimalnu brigu i njegu za životinje.

-Mislim da je Trebinje dobar primjer da opština može da na sebe preuzme odgovornost i da popravi stanje u oblasti našuštenih pasa, treba da bude i primjer drugim opštinama - rekao je izvršni direktor "Mreže za životinje".

Novi azil "Danica", na južnom obodu Petrovog polja, 10 kilometara od Trebinja zbrinuće 90 pasa. Psi će proći neophodne veterinarske preglede, a u prihvatilištu će imati adekvatan tretman.

Upravnica ovog azila Sanja Marković ističe da je kapacitet starog azila prešao sve granice, ali da u kapacitetu novog ima mjesta za sve životinje.

- Grad će kroz nadležne službe da se obezbjede finansijska sredstva za normalno funkcionisanje, a i udruženje će za početak obezbjediti sredstva za plate za dva zaposlena radnika - ističe zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković.

Sve je koštalo oko 510 hiljada maraka, od čega je veći dio, oko 400 hiljada ulažila NVO "Netvork for animals", a ostatak od 20 odsto Grad Trebinje.