latinica  ћирилица
31/05/2023 |  15:08 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska neće poštovati nametnute zakone OHR-a (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska neće poštovati nametanje zakona OHR-a.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Komentarišući informaciju da OHR priprema izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje njihovih odluka, Dodik je rekao da Srpska neće poštovati takvo nametanje.

- Pa šta ako i donese? OHR će donijeti zakon da moraš da ga poštuješ? Eto mi kažemo da nećemo. Pa, mogu pripremiti krivične prijave čim donesu taj zakon. Dakle, tjeraju nas uz zid i do mjesta u kome nema više povratka i mi ćemo donijeti naše odluke o statusu - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da bi "američkom ambasadoru u BiH Maklu Marfiju bilo pametno da se ne miješa u unutrašnje stvari BiH, te da bi i ljudima iz Sarajeva bilo pametno da prihvate dijalog".

- Mi hoćemo i možemo da budemo u BiH pod uslovom da se vrati izvorni Dejtonski sporazum sa kreacijama koje smo mi spremni da dogovorimo na nivou BiH, a ne sa silom koju nama nameću ovdje - rekao je Dodik.

On je naglasio da će "lažni Šmit proći kao što su prošli juče avioni".

Dodik je rekao da je u Republici Srpskoj pet puta povećan broj malignih oboljenja nakon NATO bombardovanja i da se Srbi nikada neće radovati stranim avionima, pogotovo onima koji su bacali osiromašeni uranijum po njima.

- Idite sada u Klinički centar na Odjeljenje pedijatrije i vidjećete novorođenu djecu i onu koja imaju nekoliko godina, koja sada boluju od malignih oboljenja - rekao je Dodik, komentarišući jučerašnje nadlijetanje američkih bombardera iznad gradova u BiH.