latinica  ћирилица
31/05/2023 |  17:16 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

ITF: Đoković nije prekršio pravilnik Gren slema

Srpski teniser Novak Đoković porukom "Kosovo je srce Srbije" nije prekršio nijedno pravilo, jer Pravilnik Gren slema ne zabranjuje političke izjave, saopštila je Međunarodna teniska federacija.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Đoković je u ponedjeljak, 29. maja, nakon pobjede u prvom krugu Frenč opena na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije", u vrijeme pojačanih tenzija na Kosovu i Metohiji i nakon sukoba članova kosovske policije i Kfora sa Srbima koji su mirno protestovali u Zvečanu.

Olimpijski i teniski savez samoproglašenog Kosova optužili su Đokovića za pogoršavanje situacije ispisivanjem poruke na kameri koja je direktno prenosila meč.

ITF je saopštio da je primio pismo teniskog saveza samoproglašenog Kosova i da je ono proslijeđeno relevantnim organima u organizaciji Gren slema, ali da ne postoji odredba kojom se zabranjuju političke izjave, javio je Rojters.

- Pravila za igrače na Gren slem događajima određuje Pravilnik Gren slema, koji primjenjuju organizatori i regulatorni organi. Ne postoji odredba koja zabranjuje političke izjave - naveo je portparol ITF-a u saopštenju poslatom u elektronskoj poruci.

Đoković će kasnije danas igrati protiv Mađara Martona Fučoviča.