latinica  ћирилица
31/05/2023 |  17:18 | Autor: SRNA

Vladika Teodosije: Najvažnije je biti trpeljiv i imati ljubav božansku

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije posjetio je danas Orahovac kako bi pružio podršku mještanima u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama, te im poručio da ne treba da se plaše i da onaj ko ima mir i ljubav, nema mržnju i ne želi zlo drugome, ima budućnost.
Vladika Teodosije - Foto: Screenshot
Vladika TeodosijeFoto: Screenshot

Vladika Teodosije je u besjedi poručio da narod, prije svega, treba da ima ljubav i da je ljubav najjače oružje.

- Znam da nigde nije lako, ali Gospod je rekao - ne boj se malo stado. Upravo te riječi se odnose na vas ovdje. Šta znači malo stado? Malo brojčano, ali ne malo što se tiče važnosti i značaja. Gospod kaže - imaćete nevolje u svijetu, ali se ne bojte, ja sam sa vama u sve dane. Nikada ne treba da pomislimo da smo sami i ostavljeni, naročito naša crkva koju ne čine samo sveštenici i monasi, već i sav vjerni narod - rekao je vladika Teodosije.

Vladika je naveo da je značajno u životu, naročito kada su neke opasnosti i iskušenja, biti pripravan, smiren, trpeljiv i što je najvažnije imati ljubav božansku, jer su sa tom ljubavlju apostoli pokorili cijeli svijet i proširili crkvu po cijeloj vaseljeni.

- To je najjače oružje koje možemo da imamo. A čovjek je najslabiji kad mrzi, pa zato oni koji mrze, koji hoće da grade sreću, svoju budućnost na nepravdi, na oduzimanju prava drugih, na raznim postupcima koji nisu ljudski, nisu po Bogu, oni ne mogu imati nikakvu budućnost. Tako se ne gradi sreća ni sebi, ni porodici, ni djeci, ni društvu. Čovjek koji ima mržnju, ta mržnja će ga pojesti - naveo je vladika Teodosije.

Episkop je posavjetovao vjernom narodu da treba da ima ljubav prema svima jer je to pobjeda, ne u svetovnom smislu već u Božjem, jer onaj ko ima mir i ljubav, nema mržnju i ne želi zlo drugome, taj ima budućnost.

- Gospod sa krsta je rekao "oče oprosti im jer ne znaju šta rade". On se molio za njih i vidite da je na kraju istina i pravda pobijedila. Gospod je pobijedio smrt, a nama je dao tu moć i silu da volimo i ljubimo druge, da opstajemo, pobjeđujemo i imamo budućnost - rekao je vladika Teodosije.

Episkop je rekao da zna da su ispisani "grafiti", da je oskrnavljen mural Novaka Đokovića, te da je toga "vazda bilo i biće", prenio je Radio "Goraždevac".

- Ako smo opredijeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, u Prizrenu, Orahovcu i drugim mjestima onda moramo unaprijed da se pripremimo strpljenjem i to je možda neka cijena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, za sve to što nosimo i podnosimo, i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo - poručio je vladika Teodosije.

Na srpskim kućama, automobilu i garaži jutros su osvanuli grafiti "UČK", nakon kojih je vladika odlučio da dođe u Orahovac.