latinica  ћирилица
31/05/2023 |  18:10 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Banjaluka: Izložba vladike Maksima "Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog" (VIDEO)

Izložba "Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog", vladike zapadnoameričkog Maksima, otvorena je večeras u Muzeju Republike Srpske.
Banjaluka: Izložba vladike Maksima - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Banjaluka: Izložba vladike MaksimaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Vladika Maksim je rekao da likovi Dostojevskog privlače pažnju svih generacija, te da je on u svom djelu i radu pokazao da je vjerni svjedok ljudskog postojanja, od koga se može dosta naučiti.

- Dostojevski nam govori da je iznad svega važno biti čovjek uprkos svemu - rekao je vladika i izrazio nadu da će se ova izložba prikazati i u Rusiji.

Otvaranju izložbe, kojom se obilježava 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, jednog od najvećih svjetskih književnika, prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao je da lik i veliko djelo poznatog ruskog pisca niko ne može da eliminiše iz kolektivnog sjećanja ove civilizacije.

On je istakao da je ovo izuzetna prilika da zahvali vladici Maksimu na mogućnosti da izložba, koja je bila na mnogim važnim mjestima širom svijeta, bude dostupna domaćoj publici.

- Ovo je prilika da se vratimo na ona zlatna opjevana istorijska vremena i da se upoznamo sa snažnom ruskom kulturom koja je obilježila prošla vremena - rekao je Dodik.

On je naveo da je u Banjaluci izložba dobrodošla, dodajući da je neprihvatljivo cenzurisanje sadržaja iz ruske kulture, odnosno sprečavanje ruskih pisaca i umjetnika širom Evrope.

- Želimo da pokažemo privrženost stvarnim umjetničkim vrijednostima, onim vrijednostima koje traju i koje ne može nikakva zabrana da eliminiše iz kolektivnog sjećanja ove civilizacije - istakao je Dodik.

Direktor Muzeja Srpske Davor Strika izrazio je nadu da će izložba imati dobar odziv, te da bi trebalo da bude otvorena naredne tri do četiri sedmice.