latinica  ћирилица
31/05/2023 |  18:10 ⇒ 18:16 | Autor: SRNA

Uskoro nacrt koda ponašanja za vještačku inteligenciju

Potpredsjednik Evropske komisije Margret Vestager izrazila je danas uvjerenje da bi nacrt koda ponašanja sa vještačkom inteligencijom mogao biti izrađen u narednih nekoliko sedmica, što bi industriji omogućilo da uskoro iznese svoj konačni prijedlog.
Demonstracija funkcionisanja vještačke inteligencije (foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Demonstracija funkcionisanja vještačke inteligencije (foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Vodeće ličnosti u politici i industriji izrazili su zabrinutost zbog vještačke inteligencije.

Vestagerova je izjavila da SAD i EU treba da pokrenu inicijativu za dobrovoljni kod ponašanja koji bi osigurao smjernice dok ne budu razvijeni novi zakoni.

- Generativna vještačka inteligencija u potpunosti sve mijenja. Svi znamo da je to nešto što je moćno. Tako da u narednih nekoliko sedmica biće iznijeti nacrt zakona za kod ponašanja vještačke inteligencije - rekla je Vestagerova nakon sastanka Savjeta za trgovinu i tehnologiju EU i SAD.

Zakon EU o vještačkoj inteligenciji sa regulativama za prepoznavanje lica i biometrijsko praćenje i dalje prolazi kroz zakonodavni proces.

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta zatražili su početkom maja razvoj tehničkih standarda za održavanje povjerenja u vještačku inteligenciju i međunarodnu diskusiju o temama poput rukovođenja, autorskih prava, transparentnosti i prijetnje od dezinformacija.