latinica  ћирилица
31/05/2023 |  18:22 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Sandru Veroneziju "Velika nagrada Ivo Andrić" za životno djelo

Italijanski pisac Sandro Veronezi dobitnik je "Velike nagrade Ivo Andrić" za životno djelo za 2022. godinu, koju je dodijelio Andrićev institut iz Višegrada.
Andrićgrad, Andrićev institut - Foto: RTRS
Andrićgrad, Andrićev institutFoto: RTRS

Žiri, koju su činili predsjednik Slađana Ilić i članovi Želidrag Nikčević i Milo Lompar, saopštio je i odluku da književna "Velika nagrada Ivo Adrić" za 2022. godinu bude dodijeljena i Enesu Haliloviću iz Novog Pazara za zbirku pjesama "Sekvoja".

Ilićeva je pročitala odluku žirija u kojoj je navedeno da je Veroneziju nagrada dodijeljena za njegovo cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegovog romana "Kolibri", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, u prevodu Јasmine Andonović.

Sandro Veronezi /64/ rođen je u Firenci i jedan je od najznačajnijih pisaca svoje generacije u Italiji. Autor je više romana, priča, eseja i putopisa.

Dobitnik je nekoliko važnih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a romani "Tihi haos" i "Kolibri" nagrađeni su najznačajnijom italijanskom književnom nagradom "Strega".

U obrazloženju odluke žirija navedeno je da su tematsko-motivske osnove Veronezijevog djela uvijek veoma složeni, katkad i patološki porodični, prijateljski i ljubavni odnosi, žrtvovanje za bližnjeg i zbog bližnjeg, strah i bol kao usud i pokretač visokoosjetljivog bića, sama moć, najčešće surove sudbine i njeno prihvatanje ispitivanje zla - u drugima, ali i u sebi, otkrivanje njegovih dometa kroz izuzetno naturalističke primjere.

Halilović /46/, koji je i dobitnik nagrade "Kočićevo pero", jedan je od najznačajnijih domaćih stvaralaca srednje generacije, a autor je, između ostalog, romana "Ako dugo gledaš u ponor", "Ljudi bez grobova", te poema "Bangladeš" i "Manifest kvantumizma".