latinica  ћирилица
31/05/2023 |  19:01 ⇒ 20:24 | Autor: novosti.rs

Erdogan poštuje Srpsku i čuva dejtonsku BiH: Šta donosi novi mandat predsjednika Turske?

Novi petogodišnji predsjednički mandat Turske Redžepa Tajipa Erdogana značiće i stabilnost za BiH, jer predsjednik Turske već godinama odličnim političkim potezima, gde je spreman da sasluša i Banjaluku i Sarajevo, ne dopušta da u BiH eskalira sukob i da dođe do raspakivanja Dejtonskog sporazuma, kažu sagovornici Večernjih novosti.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Srđan Perišić, profesor geopolitike, kaže da je Erdogan promijenio prije sedam godina spoljnu politiku i umjesto Zapadu okrenuo se jačanju saradnje sa Rusijom i Kinom, a to je značilo i bolje odnose sa Republikom Srpskom.

- Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je stvorio dobre odnose sa Erdoganom dok je bio srpski član Predsjedništva BiH. Erdogan je napravio uravnoteženije odnose Turske sa BiH. To je odmah značilo i prhvatanje Srpske kao legitimnog sagovornika - ističe Perišić.

Dodaje da je zahlađivanje odnosa Turske prema NATO značilo i hladnije odnose prema bošnjačkoj politici u Sarajevu, jer Sarajevo slijepo radi šta NATO kaže.

- Tu je došlo do raskoraka između bošnjačke politike iz Sarajeva i Turske - kaže Perišić.

Prema njegovim riječima, Srpska u Erdoganu ima iskrenog sagovornika na kojeg može da računa i koji neće slijepo da prati šta Sarajevo priča i tražiće stav i druge strane u BiH, a to je u ovom slučaju Republika Srpska.

- Suština svega su odnosi Turske i Rusije i čim su oni na visokom nivou to znači i dobre odnose u BiH i na Balkanu. Turska je shvatila da bez Rusije nema razvoja i da oslanjanjem na američku spoljnu politiku ulazi samo u konflikte - ističe Perišić.

DŽevad Galijašević, politički analitičar, kaže da Erdogan želi stabilnu BiH i ne želi kolonijalnu upravu zapadnih sila nad BiH.

- On ne želi da Nijemci radikalno mijenjaju ustavno uređenje BiH preko Kristijana Šmita. Turska poštuje Dejtonski sporazum i neće dopustiti da Zapad radi od ovog dokumenta šta poželi u BiH - poručio je Galijašević.

On kaže i da pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima znači i sprečavanje sukoba među muslimanima i hrišćanima na Balkanu i BiH.

- Erdogan je odustao od neosmanskih ideja koje su bile prisutne u politici Turske prema BiH prije 10 godina. Shvatio je da ova ideja donosi više štete BiH nego koristi. Turska se okrenula ekonomiji i investicijama u BiH i Srpskoj i to je najbolji način da se pomogne - kaže Galijašević.

On ističe da je politika politika Erdogana kristalno jasna i bez ikakvih tajni.

- Ono što se dogovorite sa Erdoganom, to će biti tako jer on poštuje preuzete obaveze. Turska ima svoje jasne spoljnopolitičke ciljeve, ali ispoštovaće sve dogovore - istakao je Galijašević.