latinica  ћирилица
31/05/2023 |  19:12 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Ministri Košarac i Dimitrov potpisali Memorandum o saradnji u oblasti turizma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar turizma Bugarske Ilin Dimitrov potpisali su danas u Sofiji Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma.
Dimitrov i Košarac - Foto: RTRS
Dimitrov i KošaracFoto: RTRS

Sagovornici su konstatovali da će ovaj memorandum biti dobra osnova za učvršćivanje i unapređenje međusobne saradnje u oblasti turizma, te za podsticanje budućih investicija u turistička kapacitete.

Zajednička ocjena je da postoji otvoren prostor za poboljšanje turističke razmjene između Republike Srpske i Federacije BiH i Bugarske, pri čemu je poseban akcenat stavljen na banjski, zimski i vjerski turizma,

Ministar Košarac informisao je bugarskog kolegu da je oblast turizma u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, te da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajuću ulogu.

- U tom kontekstu, buduće operacionalizacije bilo kojeg normativnog okvira će podrazumijevati vidljivost Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno nadležnih entitetskih ministarstava - poručio je ministar Košarac.

Ministar Dimitrov istakao je da prihod od turizma u strukturi BDP-a Bugarske iznosti 11 procenata, te da je ova zemlja poželjna destinacija za domaće i inostrane turiste.

Ministri Košarac i Dimitrov dogovorili su održavanje zajedničkog sastanka u Sarajevu, na kojem bi bili prisutni turistički radnici Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko, a na kojem bi bugarska strana prezentovala moguće oblike saradnje u oblasti turizma.

Ministar Košarac ukazao je na turističke kapacitete u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te dodao da nadležne entitetske institucije vode adekvatne politike kada je u pitanju sektor turizma. On se posebno osvrnuo na zimski i vjerski turizam, te potencijale četiri nacionalna parka u BiH.

- Institucije Republike Srpske ulažu značajna sredstva u razvoj zimskog turizma, a Јahorina je najbolji primjer takvog strateškog investiranja. Takođe, uskoro očekujemo da će i institucije Federacije BiH postupiti po sličnom modelu - naveo je ministar Košarac.

Na sastanku je razgovarano i o jačanju regionalne saradnje u turizmu, te je ukazano na važnost kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda zemalja Zapadnog Balkana, koji može biti ponuđen drugim zemljama svijeta.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o turističkim sajmovima. Ministar Dimitrov uputio je poziv ministru Košarcu da u februaru posjeti nacionalni sajam turizma u Sofiji, koji ima tradiciju dugu 40 godina.

Ministar Košarac istakao je da će o rezultatima sastanka informisati nadležne ministre u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, uz čiju saglasnost je i potpisan današnji memorandum.