latinica  ћирилица
31/05/2023 |  19:34 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Pritvor Srbima nastavak ogoljenog nasilja na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da je izricanje jednomjesečnog pritvora Srbima Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao policiji samoproglašenog Kosova, nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosmetu.
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

- Petrović i Obrenović su utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom djelu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnja svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji - poručio je Petković.

On je istakao da je Obrenović povrh svega, kako je potvrdio njegov branilac, i "divljački prebijen od Kurtijeve policije", za šta dio odgovornosti snose i oni koji su ga predali, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 

Petković je upozorio da za razliku od Petrovića i Obrenovića "zlikovac u policijskoj uniformi", koji je hladnokrvno iz automatske puške ustrijelio u leđa golorukog Srbina Dragišu Galjka šeta slobodno.

- Ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje riješenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi - zaključio je Petković.

Radoš Petrović iz Kosovske Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana uhapšeni su u Zvečanu tokom posljednjeg sukoba Srba i pripadnika Kfora i određen im je pritvor.

Advokat Dejan Vasić rekao je da mu je Petrović ispričao da su ga pripadnici Kfora izvukli iz mase koja je sjedila na betonu.