latinica  ћирилица
31/05/2023 |  20:36 ⇒ 01/06/2023 | 11:21 | Autor: RTS

Vučić: Pozivam na mir, od dolaska Kurtija na vlast 353 napada na Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Si-En-En rekao da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini bila 353 etnički motivisana napada na Srbe. Kako je istakao, od početka ove godine šest osoba je upucano, od kojih dvoje djece.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Vučić je pozvao Srbe na mir i da učine sve da se situacija koju je destabilizovala Priština smiri.

U razgovoru za Si-En-En je pojasnio da je srpska strana ispunila sve što je bilo dogovoreno, počevši od Briselskog sporazuma 2013, dok Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu - formiranje ZSO.

Podsjetio je da posljednji izbori na sjeveru KiM nisu imali legitimitet, jer je svega 3,4 birača izašlo na birališta.

Vučić je istakao da je od dolaska na vlast premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija bilo 353 etnički motivisana napada na Srbe, dodajući da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova.

- Samo ove godine bilo je pet pucanja, sa jučerašnjim danom šest, na civile srpske nacionalnosti, uključujući i djecu. Srbi žele samo bezbjednost i sigurnost za sebe i svoje porodice - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je negirao optužbe Kurtija da je ucjenjivao Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na sjeveru Kosova.

- Odluka da bojkotuju izbore bila je odluka Srba sa sjevera KiM. Oni su učestvovali od 2013. godine četiri puta na izborima i nikada nije bilo problema. A onda je Aljbin Kurti zabranio izbore za Srbe i nije formirao Zajednicu srpskih opština što je bio preduslov da uopšte učestvuju na izborima - rekao je Vučić.

Podsjetio je da posljednji izbori na sjeveru KiM nisu imali legitimitet jer je svega 3,4 birača izašlo na birališta.

- Da li ste vidjela legitimne demokratske izbore u kojima je izašlo malo više od tri odsto glasača - upitao je predsjednik Srbije.