latinica  ћирилица
31/05/2023 |  21:42 ⇒ 23:00 | Autor: RTRS

U Banjaluci izložba posvećena Desanki Maksimović

Velika srpska pjesnikinja Desanka Maksimović stvaralaštvom je nadmašila vrijeme i prostor i za života dobila spomenik, što je rijetkost, rekao je u Banjaluci akademik Milivoje Unković u Banjaluci, na otvaranju biografske izložbe posvećene ovoj pjesnikinji povodom 125 godina od njenog rođenja i 30 godina od smrti.
Izložba posvećena Desanki Maksimović - Foto: RTRS
Izložba posvećena Desanki MaksimovićFoto: RTRS

Desanku Maksimović nazivaju princezom srpske poezije, a njenu suštinu najjasnije je iskazao počivši vladika šabački Lavrentije, rekavši da je ona bila od onih "velikih i blagorodnih duša, koje Bog, s vremena na vrijeme, šalje na zemlju, da bi oplemenio i oblagorodio ljudsku rasu".

Izložba je jedna u nizu manifestacija kojima će ove godine biti obilježeno 30 godina od osnivanja Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Desanka je, kroz svoju poeziju protkanu snažnim emocijama, bilo da je ona ljubavna lirika ili patriotska, iskreno saosjećala sa svima koji pate, a posebno sa svojim narodom. Ostaće zabilježene njene riječi "Јa bih prosto voljela da moj narod istraje u slobodoljublju i pravičnosti. I da istraje u nemržnji. Ali neka pamti".