latinica  ћирилица
31/05/2023 |  22:00 ⇒ 01/06/2023 | 08:23 | Autor: TANЈUG

Patrijarh srpski i vjernici mole se za mir na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije i večeras je u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služio moleban za mir pred moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog.
Patrijarh Porfirije u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru (foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru (foto: spc.rs)

Patrijarh se obratio okupljenom vjernom narodu koji se i preko cijelog dana, a naročito večeras, u velikom broju okupio oko svetih moštiju i molio za mir u srpskom narodu, a posebno na zavjetnoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji, saopštila je SPC.

- Prizivamo blagodat Božju da dođe na naš narod na Kosovu i Metohiji, da daruje mir našim ljudima i svim ljudima koji žive tamo, da molitvama Svetog vladike Nikolaja Gospod daruje spoznaju da smo svi jedni drugima potrebni. I dodaću večeras: još apelujemo na one koji imaju silu i moć ovoga svijeta u svojim rukama i koji često ne samo utiču na okolnosti i situacije širom zemljinog šara, nego ih i stvaraju i odlučuju kakve će biti, da molitvama Svetog Nikolaja Bog i njima otvori um i srce da razumiju da i mi pravoslavni Srbi na svojoj zemlji imamo dubinsku potrebu, ali osjećamo da nam i pripada to pravo, da živimo u miru, da budemo ljudi kojima se neće rušiti domovi, kojima neće paliti ljetinu, koje neće goniti i nad kojima se neće sprovoditi teror kakav ne postoji nigdje danas u Evropi, kojima neće ubijati nedužnu djecu i zato proći bez ikakvih ne samo sankcija, nego bilo kakve opomene - poručio je patrijarh.

Neka Bog da onima koji imaju moć i silu u svojim rukama snage, razumijevanja i osjećanja potrebe da, kako je dodao, učine sve što je do njih da što prije na Kosovo i Metohiju dođe mir.

- Znam da mi pravoslavni Srbi onda kada smo u Hristu i kada živimo vjerom imamo dovoljno prostora u svojoj duši i u svome srcu za sve i svakog. To smo pokazali bezbroj puta. Možemo ne samo da živimo pored onoga koji je drugi i drugačiji, nego možemo istinski da poštujemo sve što je njegovo i da budemo spremni da živimo u međusobnom razumijevanju i opštenju. Neka Gospod izvede molitvama Svetog Nikolaja svoj blagoslov, blagodat svoju i spusti svoj mir na kosovsko-metohijsku zemlju, na sve ljude koji žive tamo, posebno na našu braću i sestre, ali i na sve nas koji smo ovdje sabrani i gdje god da živimo. Neka nam da vjere, molitve, smirenja, strpljenja i pokajanja, a to znači da nam otvori i um i srce, naše duhovno biće i naše duhovne oči, da u svakom trenutku možemo da znamo šta nam je najbolje činiti, a da je Bogu ugodno. Sveti vladiko Nikolaje, moli Boga zan nas! - poručio je patrijarh Porfirije.