latinica  ћирилица
01/06/2023 |  07:09 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Borelj iznio tri zahtjeva; Makron i Šolc traže nove izbore na sjeveru KiM (FOTO/VIDEO)

Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.
Kfor u Zvečanu (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Kfor u Zvečanu (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Srbi su najavili da će istrajati u zahtjevu da se sa sjevera Kosova i Metohije povuku specijalne jedinice ROSU i da četiri nelegalno izabrana gradonačelnika odustanu od ulaska u opštinske zgrade.

22.58 - Najveća prepreka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trenutno je insistiranje prištinskih vlasti na jednostranom djelovanju, rekao je američki senator Kris Marfi.

22.43 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj objavio je večeras nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani da EU ima tri zahtjeva - novi lokalni izbori, osiguranje učešća za Srbe sa KiM i početak rada na formiranju Zajednice srpskih opštine, uz dijalog posredstvom Unije.

Borelj je na Tviteru naveo da su to tri jasna zahtjeva EU.

- Ukoliko se to ne desi, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose - dodaje se u Boreljovoj poruci.

22.23 - Patrijarh Porfirije: Moleban za mir - da prestanu progoni Srba na Kosovu i Metohiji

21.35 - Određen jednomjesečni pritvor dvojici Srba sa KiM

19.37 - Makron i Šolc traže nove izbore na sjeveru KiM

Francuska i Njemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što prije organizuju nove izbore u opštinama na sjeveru KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

17.54 - Vučić Borelju: Prioritet da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Kišinjevu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i tom prilikom naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

- Za Srbiju je bezbjednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvijek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma - naveo je Vučić na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsjednik Srbije napisao je da je imao otvoren razgovor s Boreljom o kompleksnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o posljedicama neodgovornog ponašanja institucija u Prištini.

- Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savjesno i ozbiljno pristupali rješavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije - naveo je Vučić.

15.19 - Vučić: Sve jasnije ko je odgovoran za probleme na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na Kosovu i Metohiji, te potvrdio da se sastao i sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

15.13 - Vučić i Rama razgovarali o sitauciji na sjeveru KiM

14.49 - Blinken: Preduzeti hitne korake za smanjenje tenzija

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i upozorio da aktuelna situacija "ometa proces evroatlantskih integracija", prenosi Rojters.

Govoreći nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO u Oslu, Blinken je rekao da su mnogi saveznici izrazili zabrinutost zbog tenzija na sjeveru KiM.

13.27 - Albanci održali skup kod mosta na Ibru

Oko 100 Albanaca održalo je skup kod glavnog mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, sa albanske strane.

Tokom protesta, u kome nije bilo incidenata, oni su nosili zastave takozvane OVK, Albanije i "velike Albanije".

Okupljeni su se razišli poslije sat vremena.

12.02 - Dačić: Niko neće biti na strani Prištine kada se inate cijelom svijetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je državno rukovodstvo Srbije reagovalo oštro, brzo i dobro na kompleksna dešavanja na sjeveru KiM i ocijenio da je jedini način da dođe do deeskalacije da se situacija vrati na onu od prije izbora.

11.56 - Albanci protestuju na mostu na Ibru u K. Mitrovici; Istaknute zastave "velike Albanije" i UČK 

Oko 50 Albanaca okupilo se na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, sa albanske strane. Protest pod nazivom "Marš na sjever" najavljen je preko društvenih mreža.

11.19 - Članovi KUD Kopaonik prvi ispred bodljikave žice u Leposaviću

11.15 - Zvečan: Plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom žicom

Srbi u opštinama na sjeveru KiM nizom nenasilnih akcija nastavljaju da se suprotstavljaju okupaciji sjevera Pokrajine od Prištine.

Vaspitačice predškolske ustanove "Lane" iz Zvečana izvele su dvije plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom zicom, a povodom Svjetskog dana djece.

Foto: TANJUG/ STR/bs

10.40Milović: Scene koje su se desile u Zvečanu mogle da se izbjegnu; Galjak u teškom stanju

Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović istakao je da su scene koje su se desile u Zvečanu mogle da se izbjegnu, ali da nije bilo dobre volje druge strane.

- Mi moramo da se vratimo na petak 26. i ono što Priština radi da sa specijalnim jedinicama ulazi u zgrade opštine. Predstavnicima KFOR-a smo rekli da je policiji mjesto u stanicama, ne u opštinama. U zgradi opštine Zvečan nema nikoga, radnici ne mogu već peti dan na svoja radna mjesta. U srednju i osnovnu školu djeca ne idu. Specijalcima tu nije mjesto - naveo je Milović za Dnevnik RTS.

Istakao je da je Dragiša Galjak i dalje u teškom stanju nakon što je u ponedjeljak ranjen u incidentu sa KFOR-om u Zvečanu i da razmišljaju da Galjka prebace u Beograd na dalje liječenje.

10.36 - Todić: Srbi će biti istrajni u svojoj borbi

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić naveo je da Srbi iz te opštine ne prihvataju da ih predstavlja neko ko je na izborima osvojio 100 glasova, i da će biti istrajni u svojoj borbi sve dok predstavljeni zahtjevi ne budu ispunjeni.

- Mi smo tražili da se zaposlenim licima omogući nesmtan ulazak na radna mjesta, da gospodin Hetemi, izabran na nelegitimnim izborima, napusti zgradu, i da se Specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku iz zgrade Opštine Leposavić. Odgovor KFOR-a je da nisu oni ti koji odlučuju - rekao je Todić.

10.30 - Policija pozvala Albance da se ne okupljaju na mostu na Ibru

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru održi skup Albanaca, u znak podrške prištinskim institucijama, a pod sloganom "Idemo na sjever", tzv. kosovska policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbjednosne situacije.

10.16 - Vučić: Srbi na KiM na miran način da istraju u svojoj borbi 

Razgovarao sam jutros sa građanima sa sjevera KiM, te ih molio da u miru istraju u borbi za pravdu, kao što su to činili i do sada, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas prije Drugog samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu u Moldaviji.

- Mjesecima se pretjeruje, provociraju srpski narod, ali po prvi put je to stvarno naišlo na američku osudu. Situacija je mnogo komplikovana - istakao je Vučić.

09.57Borelj: Nasilje na KiM mora biti osuđeno, nastavićemo razgovore

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovio je da nasilje na KiM mora biti osuđeno i dodao da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.

09.47 - Stoltenberg: Nasilje protiv Kfora na KiM potpuno neprihvatljivo

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je, tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu, da je nasilje protiv mirovnih snaga Kfora na Kosovu i Metohiji "potpuno neprihvatljivo", prenosi Rojters.

On je ranije izjavio da će NATO poslati dodatnih 700 vojnika na KiM, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti i "najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga".

09.25 - Mirno okupljanje građana i u Leposaviću

09.15 - Rakić: KFOR rasporedio snage radi bezbjednosti građana

Okupljenima u Zvečanu se obratio i predsjednik Srpske liste Goran Rakić koji je rekao da je KFOR rasporedio snage na pet kljnučnih tačaka i raskrsnica u Zvečanu radi bezbjednosti građana na protestima.

Pozvao je građane da mirno i dostojanstveno protestuju i pomognu vojnicima KFOR-a u održavanju reda i mira.

09.06 - Rudari na protestu u Zvečanu

Danas su se građanima Zvečana na protestima pridružili i rudari rudnika Crnac i Belo brdo iz Leposavića.

Foto: TANJUG/ STR/bs

U ime rudara obratio se Darko Milojević koji je rekao da od petka ne radi flotacija rudnika jer su specijalne snage tzv. kosovske policije blokirale prilaze.

08.50 - Urednik TV Most-a Lazar Stević za RTRS

08.35 - Srbi se u Zvečanu simbolično upisivali u spisak onih koji su došli danas na posao

Na improvizovanom stolu iza bodljikave žice nedaleko od zgrade Opštine Zvečan, zaposleni u Privremenom organu simbolično su se upisivali u spisak onih koji su došli danas na posao.

Foto: TANJUG/ STR/bs

08.30 - Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma na putu Štrpce - Brezovica

Oskrnavljen je spomenik na putu Štrpce - Brezovica podignut u znak sjećanja na 46 žrtava, među kojima je bilo i 12-oro djece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsjednik Srpske liste Dalibor Јevtić objavio je da je spomenik oskrnavljen u srijedu veče.

08.10 - KFOR jutros preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan

Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu.

To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmЈeste na mЈestima gdЈe su bili pripadnici takozvane kosovske policije.

Foto: TANJUG/ STR/bs

Takođe, dodatne snage KFOR-a raspoređene su na ulazu u Zvečan iz pravca Kosovske Mitrovice.

----------

Iz Srpske liste je rečeno da će protesti biti masovniji u svim opštinama i da Srbi neće prihvatiti da u zgradama opština borave pripadnici ROSU jedinice, koju vani "obezbjeđuju" pripadnici Kfora.

Iz KFOR-a je upućen apel svim stranama da se uzdrže od bilo kakvih incidenata i sukoba i da se rješenje situacije mora tražiti u dijalogu.