latinica  ћирилица
01/06/2023 |  07:40 ⇒ 08:22 | Autor: TANЈUG

Majk Pens pokreće predsjedničku kampanju za izbore 2024. godine

Bivši potpredsjednik SAD Majkl Pens pokreće svoju predsjedničku kampanju za izbore 2024. tokom sljedeće nedjelje, prenosi Rojters pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
Majk Pens (EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Majk Pens (EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Pens je bio potpredsjednik SAD od 2017. to 2021. u vrijeme mandata Donalda Trampa i izazvao je nezadovoljstvo bivšeg predsjednika odbijanjem da ga podrži u nameri da poništi rezultate izbora 2020. godine.

On bi trebalo da uđe u trku protiv svog bivšeg šefa najavnim govorom u Ajovi 7. juna, izjavila su za Rojters dva izvora.

Bivši guverner američke savezne države Nju DŽersi Kris Kristi planira sledeće nedelje da uđe u trku za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. i to 6. juna, navedeno je juče iz dobro upućenih izvora.

Kristi je bio savjetnik u kampanji Donalda Trampa u trci za Bijelu kuću 2016. godine, ali je posljednjih mjeseci postao vatreni kritičar bivšeg predsjednika.

Istog dana kada i Pens svoju kandidaturu objaviće i guverner Severne Dakote Dag Bardžum, rekle su Rojtersu osobe upoznate sa njegovim planovima.

Veći broj republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju najviše brine Trampove protivnike, navodi britanska agencija.

Oni strahuju da će veliki broj izazivača podijeliti glasove protiv Trampa i prepustiti partijsku nominaciju bivšem predsjedniku, koji može da računa na najmanje 30 odsto podrške republikanske baze.