latinica  ћирилица
01/06/2023 |  11:10 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Međunarodno pravo jedan od važnih oslonaca za Srpsku (VIDEO)

Međunarodno pravo jedan je od važnijih oslonaca za budućnost Republike Srpske, a striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma osnova za očuvanje BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta, istaknuto je u Banjaluci na konferenciji o međunarodnom položaju Srpske.
Konferencija o međunarodnom položaju Srpske - Foto: RTRS
Konferencija o međunarodnom položaju SrpskeFoto: RTRS

Konferenciju je organizovao Studentski savez Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci uz pokroviteljstvo Vlade Srpske i Grada Banjaluka.

Republika Srpska nastala je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog ugovora, koji je konstatno urušavan i zato je važno da studenti budu upućeni u međunarodni položaj Srpske .

- Oni koji će biti dio pravosudnog sistema Republike Srpske treba da razmišljaju o ovome. Svi moraju da bolje shvate probleme sa kojima se suočava Srpska među kojima je konstantan udar na njen pravni položaj u BiH - istakao je Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Značajna je uloga Rusije u očuvanju Dejtonskog sporazuma i učvršćivanje veza između Srpske i Rusije, a to je potvrdio i nedavni sastanak predsjednika Milorada Dodika i Vladimira Putina u Moskvi.

Međusobno uvažavanje potvrđuje i susret predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića sa Valentinom Matvijenko, predsjednicom Savjeta ruske Federacije, gornjeg doma Federalne skupštine.

- Rusija je jedan od garanta Dejtona i sada se zalažemo za striktno pošto Dejtona kao temelja BiH - rekao je Kalabuhov.

Ovakvom stručnom konferencijom koju Pravni fakultet organizuje treću godinu, podstiču se studenti da što aktivnije učestvuju u političkom životu Srpske.

Veoma je važno da se studentima govori o aktuelnoj situaciji i svim bezbjednosnim implikacijama kada je u pitanju međunarodni položaj Republike Srpske, a međunarodno pravo jedan je od važnijih oslonaca za opstanak Republike Srpske.