latinica  ћирилица
01/06/2023 |  11:54 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Alarmantna situacija u brodskom komunalnom preduzeću

Јavno komunalno preduzeće "Komvod" u Brodu u protekle dvije godine od preduzeća koje je imalo sve izmirene obaveze, krajem 2020. godine došlo je u bezizlaznu situaciju usljed enormnog povećanja broja zaposlenih i nedomaćinskog poslovanja što potvrđuju i dvije poreske blokade koje su usijedile u prva tri mjeseca ove godine.
Јavno komunalno preduzeće Komvod, Brod -
Јavno komunalno preduzeće Komvod, Brod

Finansijski izvještaj sa Banjalučke berze iz maja ove godine pokazuje da je ЈKP "Komvod" završilo prošlu godinu sa gubitkom u iznosu od 1.012.225 KM.

Na dan 31. decembra 2020. ovo preduzeće imalo je 87 zaposlenih radnika, a prilikom smjene direktora u martu 2021. godine brojalo je njih 87, dok je, prema izvještaju sa Banjalučke berze, prosječan broj zaposlenih radnika na neodređeno vrijeme u 2022. godini iznosio 122.

Prema podacima Srne, značajan broj ljudi angažovan je po ugovoru o djelu i o privremenim i povremenim poslovima.

Nagli porast broja zaposlenih u 2022. godini, prema tvrdnjama radnika ovog preduzeća, vršen je po nalogu lokalnog SDS-a odakle dolazi i direktor "Komvod", a s ciljem prikupljanja glasova za protekle parlamentarne izbore i pripreme za lokalne izbore 2024. godine.

Prema riječima nezadovoljnih radnika, povećanjem broja radnika za oko 40, sa prosječnom bruto platom od 1.500 KM, dolazi se do cifre od oko 720.000 KM, dok preduzeće ukupno prihoduje oko 3.300.000 KM.

U namjeri da smanji gubitke "Komvoda", Opštinska uprava Brod je subvencionisala preduzeće sa više stotina hiljada KM, čime je i sama završila u poreskoj blokadi. Da bi izvukli preduzeće iz problema na sjednici Skupštine opštine, održanoj u februaru, značajno je povećana cijena komunalnih usluga i to drugi put od 2022. godine.

Od ukupno 140 stavki cjenovnika, poskupjelo je 112, a sve s ciljem pokrivanja gubitka, tako da danas stanovnici Broda "pomažu" ovom javnom preduzeću da preživi.

Nezadovoljni radnici kažu da je osim povećanja cijene vode, odvoza smeća i grijanja, povećana i naknada za održavanje vodomjernog mjesta sa jedne na četiri KM po vodomjeru.

A dokle ide lokalna vlast i uprava ovog preduzeća, kažu radnici, govori i činjenica da u ulazima stambenih zgrada gdje je jedan vodomjer po ulazu, svaki stan plaća navedene četiri KM.

Ovo povećanje cijena dovodi do dodatnog prihoda preduzeća od oko milion KM, i to sve iz džepova građana, a s jasnom namjeri da se zadrži broj radnika, sa trendom zapošljavanja novih i u ovoj godini, jer se naredne godine održavaju lokalni izbori.

Takođe, prema riječima radnika, Uprava preduzeća namjerava, i u tome polako uspijeva, da svi radnici naredna tri mjeseca, sa mogućnošću produženja, rade za minimalac od 700 KM kako bi pokušali da smanje dugove.

Radnicima do sada kasne dvije plate, naknade za prevoz nisu plaćene više mjeseci, a porezi i doprinosi nisu plaćeni duže od 11 mjeseci. Trenutno je, prema saznanjima Srne, u toku potpisivanje reprograma poreskih dugova.

Predsjednik Sindikata ovog preduzeća Saša Ivanović potvrdio je u izjavi za Srnu da je situacija u "Komvodu" alarmantna, te naglasio da se radnicima ne isplaćuje redovno plata, kao ni naknada za prevoz.

- Doprinosi nisu uplaćivani duži period, pa su radnici ostali i bez zdravstvenog osiguranja i ne mogu ostvariti pravo liječenja u zdravstvenim ustanovama - rekao je Ivanović.

On je potvrdio navode radnika da je u preduzeću zaposlen značajan broj radnika i da je to jedan od glavnih uzroka koji je doveo "Komvod" u finansijski kolaps, dodavši da je Sindikat upozoravao upravu preduzeća na ovu situaciju, ali je očigledno da su se oglušili na dopise i upozorenja.

Na pitanje Srne da li će se Sindikat "Komvoda" više aktivirati i reagovati povodom ove alarmantne situacije u brodskom preduzeću, Ivanović je rekao da je Sindikat konstantno aktivan, te da je u više navrata upozoravao upravu na probleme i nepravilnosti u preduzeću.

- Trenutno se radi na sprečavanju sporovođenja nezakonite odluke uprave da se radnicima smanji plata na minimalac od 700 KM, za šta smo se obratili za pomoć i granskom sindikatu koji je uputio dopis upravi preduzeća zahtijevajući povlačenje sporne odluke - pojasnio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, Sindikat će nastaviti da preduzima sve zakonom predviđene aktivnosti s ciljem zaštite prava radnika, kao što su ponovno obraćanje inspekciji rada i svim nadležnim institucijama.

Ivanović je dodao da je žalosno u kakvu je situaciju nesposobnost uprave dovela ovo preduzeće, naglasivši da su radnici koji rade dugi niz godina primorani napustiti posao, odlazeći u druge države kako bi pokušali naći novo zaposlenje.

- I dalje apelujemo na sve nadležne institucije da se pozabave "Komvodom" i da zajedno pokušamo da spasimo preduzeće od sigurne propasti - rekao je za Srnu predsjednik Sindikata ovog preduzeća.

Na čelu brodskog komunalnog preduzeća do aprila ove godine bio je Boban Đurđević iz SDS-a, koji je napustio tu poziciju, a na njegovo mjesto imenovana je Ljubica Јovanović, takođe iz SDS-a.