latinica  ћирилица
01/06/2023 |  12:02 ⇒ 12:02 | Autor: TANЈUG

Dačić: Niko neće biti na strani Prištine kada se inate cijelom svijetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je državno rukovodstvo Srbije reagovalo oštro, brzo i dobro na kompleksna dešavanja na sjeveru KiM i ocijenio da je jedini način da dođe do deeskalacije da se situacija vrati na onu od prije izbora.
Ivica Dačić (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Ivica Dačić (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Dačić je pohavalio stavove SAD vezane za najnoviju situaciju na sjeveru i to što su Aljbina Kurtija jasno upozorili da mora da formira ZSO.

- Misim da su sada i SAD i EU ljuti što je Kurti jednostranim potezima zakomplikovao situaciju i izazvao sukobe - rekao je Dačić i podsjetio da su ti jednostrani potezi slika i prilika Kurtijeve vlasti, koji vode iz eskalacije u eskalaciju.

Umjesto normalizacije imamo stalnu deeskalaciju, rekao je Dačić i dodao da je Prišitna navikla da bude miljenik zapada, oni se nikada nisu suočavali sa politikom da im neko zaprijeti.

Dodao je da ga sada interesuje šta misle oni koji su glasali da otpočne procedura učlanjenja Kosova u Savjet Evrope, a govorili su da je to vid nagrade za Prišitnu.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost pritisaka na Prišitnu i o tome govori američka administracija.

- Niko neće biti na strani Prišitne kada se inate cijelom svijetu, rekao je ministar i dodao da američka administracija ima neke korake koje može da sprovede - da im uskrati posjete, učešće u određenim zajedničkim programima vezano za bezbjednostne snage ... ili uskraćivanje finasijskih aranžmana - rekao je Dačić.

Na pitanje da li sve te mjere mogu da dovedu do deeskalacije kada i francuski predsjednik Emanuel Makron kaže da su izbori bili greška, da li postoje da se vrati situacija na onu od prije izbora, Dačić kaže da misli da je to jedini način da dođe do deeskalacije.
Ulazimo u zamku da pričamo o deeskalaciji, a ne o uzroku, a uzrok je Kurti koji će uvijek izmislit nešto drugo, niko ne priča o ZSO o suštini problema, već kako da se izvrši pritisak, naveo je Dačić.

- Situacija je zaista veoma kompleksna prije svega zato što smo zbog nečinjenja došli u poziciju da imamo incidente sa Kforom sa kojim imamo profesionalni odnos - rekao je ministar i podsjetio da je ironija što su u njemu učestvovali pripadnici italijanskog kontigenta kome su Srbi zahvalni zbog toga što su štitili crkve i manastire, ali i mađarskog.

Za to je, kako je rekao, kriva komanda Kfora čiji je zadatak da spreči dolazak specijalnih jedinica na sjever bez saglasnosti Srba i nasilni ulazak u opštine.
Nase rukovodstvo reagovalo je ostro, brzo i dobro, rekao je Dačić.

- Mi nemamo nikakvu ambiciju niti cilj da ratujemo sa Kforom ni da izazivamo destabilizaciju. Cilj nam je da bude mir, da se Srbi izbore za prava da opstanu i ostanu da žive na KiM i u tom pogledu nećemo dozvoliti pogrom Srba i to je jedina razdjelna tačka koja može da nas dijeli od toga kako će se Srbija dalje ponašati. Pokazali smo spremnost i ozbljnost da ćemo ako nema drugih mogućnosti zaštititi narod, a nadamo se da do toga neće doći - naveo je on.