latinica  ћирилица
01/06/2023 |  13:06 ⇒ 14:20 | Autor: TANЈUG

Otvoren Samit u Moldaviji, poslata poruka da je potrebno jedinstvo

Plenarna sjednica Samita Evropske političke zajednice, na kojoj prisustvuje i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, počela je danas u zamku Mimi, koji se nalazi u mestu Bulboaka u Moldaviji.
Željka Cvijanović u Moldaviji - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u MoldavijiFoto: RTRS

- Sastanak organizovan u našoj zemlji jasan je izraz jedinstva, snage, i odlučnosti država učesnica da djeluju zajedno, kao porodica koja ostaje ujedinjena i sarađuje na rješavanju zajedničkih problema - poručila je u svom obraćanju na otvaranju samita predsjednica Moldavije Maja Sandu.

Ona je ocijenila da Samit predstavlja platformu za identifikaciju rješenja kojima svi možemo da se posvetimo kako bismo obnovili mir na evropskom kontinentu i zaštitili ga.

Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

- Samit je jasan izraz našeg jedinstva, snage i odlučnosti da djelujemo zajedno kao porodica koja ostaje ujedinjena i sarađuje na rješavanju zajedničkih problema. U narednih nekoliko sati želimo da vodimo debatu o tome kako da ojačamo bezbjednost kontinenta i kako da riješimo posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Moramo da pronađemo rješenja za krize u oblasti energetike, moramo da se krećemo ka čistijem i sigurnijem panevropskom energetskom sistemu - istakla je Sandu.

Na otvaranju je govorio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je poručio da je vrijeme za čvrste odluke i da ne može sumnjati u jedinstvo Evropske političke zajednice.

Plenarna sednica trajala je pola sata, a na otvaranju su govorii i italijanska premijerka Đorđa Meloni i predsjednik Holandije Mark Rute.

Samit se nastalja održavanjem okruglih stolova, a popodne je rezervisano za bilateralne susrete lidera prisutnih na događaju.