latinica  ћирилица
01/06/2023 |  13:37 ⇒ 14:41 | Autor: TANЈUG

Počinje NBA finale, Јokić, Јović i Čančar u borbi za titulu

Košarkaši Denvera i Majamija igraće u noći između četvrtka i petka prvi meč finala plej-ofa NBA lige, a u borbi za titulu naći će se trojica bivših košarkaša Mege, Nikola Јokić, Nikola Јović i Vlatko Čančar.
Nikola Јokić (foto: EPA-EFE / ALLISON DINNER) -
Nikola Јokić (foto: EPA-EFE / ALLISON DINNER)

Јokić i Čančar su članovi Denvera, dok Јović igra za ekipu Majamija.

Klubu, koji postoji samo 24 godine ovaj podatak služi na čast.

Mega je klub sa najviše draftovanih igrača u NBA ligi, van američkog kontinenta.

Јokić je 2012. kao 17-godišnjak došao u Megu, promijenio ustaljenu praksu kaljenja u evroligaškim klubovima, kao usputne stanice i direktno zakoračio u NBA ligu.

To se pokazalo kao najbolja moguća odluka, jer mu je takav put omogućio da promijeni istoriju igre pod obručima.

- Činjenica da su trojica bivših igrača Mege učesnici velikog NBA finala je nevjerovatna - izjavio je Јović, koji je prošle godine izabran kao 27. pik na NBA draftu od strane tima iz Majamija.

- Iz jednog tako malog kluba kao što je Mega da se trojica igrača iz različitih generacija nađu u finalu najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja zaista nije mala stvar. To samo pokazuje kakav rad i to u kontinuitetu Mega ima sa mladim igračima i koliko se ulaže u njih - dodao je Јović.

On je u Megu došao sa 14 godina iz KK Sava.

- Јako sam želio da odem u NBA. To mi se ostvarilo poslije samo nekoliko godina provedenih u Megiu, a u mojoj ruki sezoni sam čak dospio u finale i to je nešto o čemu sam mogao samo da maštam - istakao je košarkaš Majamija.

Јović je naveo da Majami ima velika očekivanja u finalu NBA lige.

- Ambicije su nam najveće moguće. Ove sezone prošli smo kroz mnogo toga. Pokazali smo da možemo mnogo i s razlogom smo tu gdje jesmo. Denver je sjajna ekipa, neće biti lako, ali mi vjerujemo u to što radimo i očekujemo da osvojimo ovo finale - zaključio je Јović.

Košarkaš Denvera Vlatko Čančar kaže da u finalu nema favorita.

- Presudna će biti koncentracija i fokusiranost, da se vodi računa o selekciji šuta i da se što je moguće više smanji broj izgubljenih lopti. Dobra timska igra biće ključ, a igrači zadatka imaće izuzetno bitnu ulogu - istakao je Čančar i dodao da mu je želja da igra u finalu na svakom takmičenju, jer je to čar košarke i sporta uopšte.

On je u Megu stigao sa 18 godina iz slovenačkog drugoligaša Škofja Loka.

- Vjerujte mi, nema tu nikakve tajne. Svi znamo kako se u Megi radi i kolika se pažnja posvećuje skautingu, dobroj selekciji i radu sa mladim igračima. Vrlo bitno u svemu tome je iskustvo koje se dobija i kroz igranje u veoma kvalitetnoj ABA ligi - objasnio je Čančar.

Šampion NBA lige biće ekipa koja prva stigne do četiri pobjede.