latinica  ћирилица
01/06/2023 |  13:53 | Autor: sputniknews.com

Ruska duma raskinula sporazum sa Ukrajinom o Azovskom moru

Državna duma Rusije usvojila je zakon o raskidu sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza. Dokument je Donjem domu 24. maja podnio ruski predsjednik Vladimir Putin.
Azovsko more (foto: EPA/SERGEI ILNITSKY) -
Azovsko more (foto: EPA/SERGEI ILNITSKY)

Kako je objašnjeno, nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblasti primljene u sastav Rusije, kardinalno se promjenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora, te sada njihove obale pripadaju samo Rusiji.

- S obzirom na to da je Ukrajina izgubila status obalske države u odnosu na te vodene površine, bilo je neophodno da se raskine sporazum između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza - navodi se u dokumentu.

Sporazum o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza potpisan je u Kerču 24. decembra 2003. godine. Dokument je regulisao korišćenje pomenutih vodenih teritorija u ekonomske svrhe, uključujući zajedničke aktivnosti dvije zemlje u oblasti plovidbe. Podrazumijevao je saradnju po pitanju ribolova, bezbjednosti životne sredine i navigacione i hidrografske podrške.

Podsjećamo, Vrhovna rada Ukrajine u februaru ove godine raskinula je sve sporazume o saradnji sa Rusijom u Azovskom moru.